Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Aantal zonuren in Vlaanderen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom, maar wat als de zon niet vaak schijnt? Zoals we weten is België geen tropisch oord waar we vaak mogen genieten van het zonnetje. Toch is het aantal zonuren in Vlaanderen genoeg om voldoende energie mee opwekken. En kun je met een gemiddeld zonne-energie systeem makkelijk in 75% van je stroombehoefte (zonnepanelen; 14 panelen) en 50% van je warm waterbehoefte (zonneboiler; 2 collectoren) voorzien.

Zonuren

Een jaar telt 8760 uren. Slechts 1400 tot 1700 daarvan zijn zonuren (afhankelijk van waar je in België woont). Dit vertaalt zich in gemiddeld 2,85 kWh per vierkante meter per dag (gemeten tussen 1984 en 2013). Op de website van het KMI kun je ook per maand en per jaar bekijken hoe zonnig het in jouw gemeente geweest is. Er zijn volle en gewone zonuren. Een vol zonuur is de hoeveelheid energie die er op een wolkenloze, zomerse dag binnen een uur op een stuk valt dat op de zon gericht is. Bij gewone zonuren worden overdag de bewolkte uren wel meegeteld. Bron: www.meteo.be

Factoren die het aantal zonuren beïnvloeden:

  • Bewolking
  • Lengte van de dag
  • Positie van de zon
  • Intensiteit van de zon

Het is fout om te denken dat zonnecollectoren en zonnepanelen alleen energie produceren als de zon schijnt. Beide producten werken namelijk op zonlicht, wat ook bij bewolking ruimschoots aanwezig is (anders zou het tijdens bewolkt weer zo donker als de nacht zijn). Water verwarmen tijdens de winter is dus geen probleem. 
Zoals op de kaart hieronder te zien is worden de meeste zonuren behaald aan de kust. De verschillen in het aantal zonuren binnen België zijn niet aanzienlijk. Bewolking heeft een groot invloed op hoeveel instraling er binnen een bepaald gebied is. Omdat wolken aan de kust opstijgen en dan landinwaarts bewegen is er dus aan de kust meer zoninstraling.

Zonnekaart aantal zonuren VlaanderenGemiddeld aantal uren zon in België voor de jaren 1984 – 2013. Bron: Klimaatatlas KMI

Instraling

Het is dus beter om te kijken naar de instraling. Zonnepanelen werken zoals beschreven ook op bewolkte dagen, omdat er dan nog steeds licht is. Vandaar dat zonuren minder belangrijk zijn dan de instraling. Er moet hierbij gekeken worden naar direct licht en diffuus licht. Direct licht komt rechtstreeks van de zon, diffuus licht raakt eerst de wolken. Metingen wijzen uit dat bij een onbewolkte dag zo’n 80% bestaat uit direct licht, en 20% uit diffuus.

Op een zonnige dag in de zomer valt er voor 4-4,5 kWh per vierkante meter aan energie, maar bij bewolkt weer in de winter kan dat tussen de 0,5 kWh en de 0,8 kWh per vierkante meter zijn. Dit is misschien niet heel veel maar het is dus bewezen dat zonnepanelen overdag tijdens bewolkt weer geld opleveren.

Zonnekaart België

Op de zonnekaart die je op de website van EnergieSparen.be kunt vinden zijn analyses te zien die de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van elk van de meer dan 2,5 miljoen daken weergeven. Deze data is gecombineerd met gedetailleerde informatie van het KMI om dakdelen met veel zonlicht en de schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen) in kaart te brengen. Elk dak kent een initiële score en hebben daken met een goede score ook een indicatie van de kosten en opbrengsten als je er zonnepanelen of een zonneboiler op zou plaatsen.

Houd er wel rekening mee dat de zonnekaart een indicatie van de kosten en de te verwachten winsten weergeeft. Laat installateurs je meer vertellen over de exacte mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs