Warmtepomp

Omdat er in Vlaanderen aardwarmte beschikbaar is in de grond kun je opgeslagen warmte (en kou) gebruiken om je woning, winkel of kantoorpand te verwarmen of te verkoelen. Warmte die in de zomer in de grond is opgeslagen kun je in de winter gebruiken om je pand te verwarmen. In de winter is het tegenovergesteld mogelijk en kun je dus je de kou die in de winter is opgeslagen gebruiken om je huis in de zomer te verkoelen. Let er wel op dat je een buizenstelsel nodig kan hebben in je tuin, daarom moet er geboord worden.

Het rendement van een warmtepomp is erg hoog, veel hoger dan die van een een normale HR of HRe-ketel. Een warmtepomp is erg zuinig en efficiënt omdat het vooral de bestaande warmte heel goed kan gebruiken, daarom gaat er vrijwel geen energie verloren. Een warmtepomp kun je tegenwoordig al voor zo een €4500 euro kopen, daar kun je een lucht-lucht systeem mee kopen.

Voordelen

De voordelen die zijn verbonden aan het aanschaffen van een warmtepomp zorgen er voor dat steeds meer mensen en gezinnen deze keuze maken. Een warmtepomp staat er dan ook niet alleen om bekend zeer goed te zijn voor het milieu, daarnaast is het ook nog eens zo dat er een mooie besparing mee kan worden gerealiseerd op de energiefactuur. Voor dit laatste is voor veel mensen van doorslaggevend belang om er eveneens voor te kiezen om een dergelijke installatie in huis te halen. Denk jij er ook aan om te investeren in een warmtepomp, maar zou je graag eerst niet alleen een duidelijk zicht willen hebben op de verschillende mogelijkheden, maar tevens op de kosten die er aan verbonden zijn? In dat geval is het absoluut de moeite waard om de informatie met betrekking tot het aanschaffen van een warmtepomp op deze pagina te raadplegen!

Welke verschillende soorten warmtepompen bestaan er?

Voordat we dieper ingaan op de kostprijs die verbonden is aan het aanschaffen van een warmtepomp is het belangrijk om je een goed beeld te geven van de diverse systemen die er op dit vlak op de markt zijn terug te vinden. We onderscheiden op vlak van een warmtepomp dan ook de volgende mogelijkheden:

  • Grond-water warmtepomp In eerste instantie is er de zogenaamde grond-water warmtepomp. Wanneer je er voor kiest om een warmtepomp als deze aan te kopen is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat het type buizennet voor een niet onaanzienlijk deel bepalend is voor het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht. In het geval van een horizontaal buizennetwerk is het voldoende om rekening te houden met een gemiddelde aankoopprijs van zo'n €10.000 euro. Kies je voor een verticaal buizennetwerk? In dat geval zal je al snel geconfronteerd worden met een meerprijs die is gelegen ergens rond de €5.000 euro. Houd er rekening mee dat er in het geval van een grond-water warmtepomp steeds boringen moeten worden uitgevoerd. Deze boringen zijn zeer duur waardoor het prijskaartje al snel vrij hoog kan uitvallen.
  • Water-water warmtepomp Een tweede mogelijkheid op vlak van een warmtepomp-systeem is de water-water uitvoering. Ook hierbij dient er rekening te worden gehouden met het feit dat de aankoopprijs vrij hoog kan uitvallen. Om een installatie als deze te kunnen realiseren is het immers een vereiste om zeer diepe putten te graven. Het spreekt voor zich dat dit fysiek bijzonder zwaar werk is. De kostprijs voor een gemiddelde water-water warmtepomp begint dan ook ergens rond de €15.000 euro. Er dient hierbij wel een kanttekening te worden gemaakt. Het investeringsbedrag van een water-water warmtepomp mag dan vrij hoog liggen, daar staat wel tegenover dat ook het rendement bij een dergelijk systeem eveneens zeer aanzienlijk is.
  • Lucht-lucht warmtepomp Wil je graag kunnen genieten van de interessante voordelen die verbonden zijn aan het gebruik van een warmtepomp, maar zou je graag het investeringsbedrag een beetje beperkter willen houden? In dat geval kun je er altijd nog voor kiezen om een lucht-lucht warmtepomp aan te kopen. Een dergelijke installatie is voor veel mensen heel wat betaalbaarder, maar daar staat wel tegenover dat het kostenplaatje wordt beïnvloed door de omvang van het systeem. Gemiddeld kunnen we stellen dat het prijskaartje voor een installatie als deze is gelegen tussen de €4.500 euro & €7.500 euro. De prijs voor de installatie is hier eveneens in inbegrepen. Er voor kiezen om een lucht-lucht warmtepomp aan te kopen voor je woning is bovendien extra interessant omdat er geen grote, ingrijpende veranderingen dienen te gebeuren. Indien je er voor kiest om gebruik te maken van een geothermisch systeem is dat uiteraard wel zo.
  • Lucht-water warmtepomp Als laatste mogelijkheid is er de zogenaamde lucht-water warmtepomp. Bij een warmtepomp als deze dien je er rekening mee te houden dat het gemiddelde prijskaartje is gelegen tussen de €4.750 euro & €7.7750 euro. De kostprijs voor de installatie is hierin inbegrepen. Er voor kiezen om een lucht-water warmtepomp in huis te halen is kiezen voor een systeem waarbij er warmte aan de buitenlucht wordt onttrokken. Wanneer dit is gebeurd zorgt de compressor er met behulp van een verdamper en een condensor voor dat de buitenlucht verder kan worden opgewarmd. Deze warmte zal daarna worden ingezet met als doel het verwarmen van de aanwezige leidingen. Een lucht-water warmtepomp aanschaffen zorgt er voor dat je kiest voor een voordelig systeem welke toch een zeer aantrekkelijk rendement weet te realiseren.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Bij de bovenstaande opsomming van de verschillende warmtepompsystemen hebben we reeds een indicatie geplaatst van het gemiddelde kostenplaatje waar je rekening mee kunt houden. Om er zeker van te zijn dat je echt een duidelijk en concreet beeld hebt van de kosten van de verschillende soorten warmtepompen die bestaan hebben we ze in ieder geval nog even voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Type warmtepomp Gemiddelde kostprijs
Grond-water warmtepompGemiddeld tussen €10.000 & €15.000 euro
Water-water warmtepompGemiddeld vanaf €15.000 euro
Lucht-lucht warmtepompGemiddeld vanaf €4.000 à €7.000 euro
Lucht-water warmtepompGemiddeld vanaf €4.000 à €7.000 euro

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een investering te doen in een warmtepomp is het altijd van belang om rekening te houden met verschillende factoren. Zo dient er niet alleen te worden gekeken naar het rendement en de aankoopprijs van het systeem in kwestie. Wat bovendien bijvoorbeeld ook te denken van de eventuele aanpassingen die aan de omgeving van je woning dienen te gebeuren? Dergelijke aanpassingen kunnen vooral in het geval van een geothermische installatie immers zeer aanzienlijk zijn.

De prijsopbouw van een warmtepomp

Het is altijd interessant wanneer je als potentiële investeerder een duidelijk zicht hebt op de opbouw van het uiteindelijke prijskaartje dat je zal moeten betalen. Toch is dat in het geval van een warmtepomp erg lastig. Dit komt omdat er zeer aanzienlijke verschillen merkbaar zijn tussen de verschillende systemen die er op vlak van warmtepompen bestaan. In het geval van een geothermische installatie zijn de arbeidskosten immers veel hoger dan wanneer je er voor kiest om een gewone lucht-lucht warmtepomp aan te kopen. In ieder geval kunnen we je wel vertellen dat de prijsopbouw van een warmtepomp niet alleen bestaat uit de aankoopprijs van het systeem op zich, daarnaast zijn er ook nog de arbeidskosten en kunnen er door het bedrijf zogenaamde voorrijkosten in rekening worden gebracht.

De terugverdientijd van een warmtepomp

Toen warmtepompen voor het eerst op de markt verschenen beschikten ze over een zeer aanzienlijke terugverdientijd. Voor met name een gewone lucht-lucht warmtepomp werd de terugverdientijd geschat op tussen de 10 en 15 jaar. Werd er door de investeerder gekozen voor een geothermische installatie? In dat geval liep de terugverdientijd zelfs op tot zomaar even 20 jaar. Gelukkig is er op dit vlak door de jaren heen behoorlijk wat veranderd. Niet alleen is de aankoopprijs van een warmtepomp voordeliger geworden, bovendien zijn er inmiddels ook subsidies in het leven geroepen die de terugverdientijd moeten beperken. Daar komt tot slot uiteraard ook nog eens de stijgende energieprijs bij. De voorbije jaren kon er telkens opnieuw een verdere stijging van de energiekosten worden vastgesteld, iets wat ook in de (nabije) toekomst misschien nog het geval kan zijn. Alles bij elkaar gezien is het door al deze factoren tegenwoordig veel interessanter dan vroeger om een investering in een warmtepomp te overwegen. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp is tegenwoordig in ieder geval gelegen tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van het verbruik en het type installatie.

Subsidie bij aankoop van een warmtepomp

Zoals reeds aangegeven is het mogelijk om bij het aanschaffen van een warmtepomp gebruik te maken van de ISDE-regeling en een subsidie te ontvangen. Deze subsidie kan in de praktijk oplopen tot een bedrag van zomaar even €2.500 euro. Hoeveel subsidie je exact zal krijgen is echter afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het type warmtepomp heeft hier een niet onaanzienlijke invloed op.

ISDE-subsdiebedrag
De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt deze indicatief tussen de €1000 euro en €2.500 euro.

Wijzigingen in 2019
Warmtepompen: de categorieën hybride warmtepomp en warmtepompboiler zijn vervallen. Apparaten uit deze twee categorieën komen nog wel in aanmerking voor subsidie en worden op basis van hun bron lucht, water, en grond in gedeeld. De grenzen van het vermogen voor de lucht-water warmtepomp zijn gewijzigd, evenals bijbehorende subsidiebedragen:

  • tot 3,5 kW: €1.000 euro
  • van 3,5 kW tot en met 10 kW: €2.000 euro
  • van meer dan 10 kW: €2.000 euro, vermeerderd met €100 euro voor elke kW thermisch vermogen hoger dan 10 kW

In de praktijk zal je bij een geothermische warmtepomp dan ook altijd kunnen rekenen op een hogere subsidie. Dit is ook niet meer dan logisch aangezien de kostprijs van een dergelijke installatie al snel dubbel zo hoog kan uitvallen in vergelijking met bijvoorbeeld een gewone lucht-lucht warmtepomp. Je dient er wel altijd rekening mee te houden dat de hoogte van de subsidie die je voor jouw warmtepomp ontvangt eveneens afhankelijk kan zijn van de plaats waar je woonachtig bent. De ene stad kent wat dat betreft dan ook meer subsidie toe in vergelijking met een andere.

Besparen op het aanschaffen van een warmtepomp

Afhankelijk van het soort warmtepomp waarvoor je kiest dien je er rekening mee te houden dat er zeer aanzienlijke kosten aan verbonden kunnen zijn. Gelukkig is het vrij eenvoudig mogelijk om het kostenplaatje met betrekking tot het aanschaffen en laten plaatsen van een warmtepomp te drukken. Dit kan onder meer gebeuren door het uitvoeren van een vergelijking tussen verschillende bedrijven die warmtepompen kunnen leveren en plaatsen. In de praktijk is het door het uitvoeren van zo'n installatie mogelijk om een besparing te realiseren die kan oplopen tot zomaar even 30% op het normale prijskaartje. Het spreekt voor zich dat het aanschaffen en laten plaatsen van een warmtepomp op deze manier financieel een behoorlijk stuk toegankelijker wordt.

Bron:
- www.vlaanderen.be/energielening

Meer begrippen:
> Isolatie
> Kilowattuur (kWh)
> Laadregelaar zonnepaneel
> Meterkast
> Netgekoppelde PV-panelen
> Netpariteit

Of bekijk alle begrippen.