De website www.zonne-energiegids.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van het aantal kilowattuur dat je per jaar verbruikt en hoeveel je daarvan wilt opwekken door middel van de panelen. Experts raden aan om zo een 75% van je maximale stroomverbruik op te wekken met zonnepanelen. Dit heeft namelijk te maken met het prosumenten tarief en het terugleveren van stroom; zie ook injectie zonnestroom. Het verbruik van je huishouden is dus bepalend voor het aantal panelen, maar vergeet niet dat de beschikbare ruimte op je dak ook een aanzienlijk invloed op dit aantal heeft.

Kijken naar het vermogen van de panelen

Het vermogen van zonnepanelen is een goede indicator om het aantal (deels) te bepalen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale AC-vermogen dat de zonnepanelen op kunnen wekken onder ideale omstandigheden (in een laboratorium of testcentra van zonnepaneelfabrikanten bijvoorbeeld). Deze omstandigheden zijn zelden aanwezig in de praktijk. Daarom wordt het Wp vermogen gecorrigeerd met een factor 0,85. Een zonnepanelen systeem met een vermogen van 2000 Wp levert in Vlaanderen dus 1700 kilowattuur (kWh) aan bruikbare elektriciteit.

Als je dus een systeem van 4000 Wp laat plaatsen, zal dit systeem op jaarbasis 3400 kWh kunnen opwekken. Als 3400 kWh ongeveer 75% van je verbruik is kun je dus terugrekenen naar het aantal panelen dat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld kiest voor het Chinese Yingli Solar Panda series en panelen neemt met een vermogen van ongeveer 250 Wattpiek per paneel heb je dus 16 panelen nodig (4000 Wp / 250 Wp = 16 panelen).

Maar nu je weet hoeveel je nodig hebt voor je huishouden is er nog een ander punt. Je moet ook rekening houden met het beschikbare ruimte op het dak. Wat als er geen 16 panelen op passen? Of je dak niet richting het zuiden staat? Dan kun je kiezen voor panelen met een hogere Wp, de zogenoemde hoogrendement panelen of moet er een andere oplossing verzonnen worden welke erg afhankelijk is van de situatie bij jou thuis. Laat je daarom altijd adviseren door meerdere installateurs om een goed beeld van de mogelijkheden te krijgen. Met onze offerte service kun je gratis en vrijblijvend een kostenoverzicht laten opmaken.

Wat gaan zonnepanelen jou precies kosten?

Benader meerdere installateurs uit jouw regio en laat je deskundig adviseren. Krijg daarnaast gratis prijsopgaven met het te behalen rendement toegestuurd. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste deal om te besparen op je aankoop van zonnepanelen. Vraag daarom nu offertes op.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
> Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?
> Waar worden zonnepanelen geplaatst?
> Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?
> Wat is de levensduur van zonnepanelen?
> Wat is een slimme meter?
> Wat is het verschil tussen vermogensgarantie en fabrieksgarantie op zonnepanelen?
> Wat zijn de beste zonnepanelen?
> Zit er vermogensgarantie op zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in België stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.