Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Omvormer zonnepanelen

Als we aan een zonne-energiesysteem denken, zien al gauw blauwe of zwarte panelen voor ons bovenop een dak of op een groot, voor hen bestemd veld. Natuurlijk zijn deze zonnepanelen een essentieel onderdeel van het genoemde systeem, maar ze zijn zeker niet het enige wat van belang is bij het hele proces van zonlicht tot de stroom die uit het stopcontact komt. Eén van de andere apparaten die bijvoorbeeld noodzakelijk is, is een omvormer. Omvormers zijn apparaten, in de gedaante van een soort ‘kastje’, die ervoor zorgen dat het zonlicht dat op de zonnepanelen valt omgezet wordt in daadwerkelijke energie (wisselstroom). Zoals je wel zult begrijpen, mag die functie niet onderschat worden.

Waarom heb je een omvormer nodig?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie in de vorm van gelijkstroom. En zoals al aangegeven heb je wisselstroom nodig om in je huishouding hier gebruik van te kunnen maken. Een omvormer gaat aan zodra deze voldoende input krijgt en zal dan in huis stroom leveren. Is er een overschot (dus verbruik je minder dan dat je produceert en afneemt)? Dan wordt het overschot gevoed aan het net en kan een buurman hier gebruik van maken.

Een inverter is een andere benaming voor de omvormer en een ware vakterm binnen de wereld van zonnepanelen.

Een omvormer kiezen

Hoewel de functie van omvormers dus altijd hetzelfde is, zijn er wel veel verschillende modellen op de markt. Dit betekent niet alleen dat er veel merken zijn, maar ook dat er binnen de merken zelf weer verschillende modellen zijn. Dit heeft er voor een groot deel mee te maken dat het bij de keuze van een omvormer nogal precies komt. Een omvormer moet qua capaciteiten namelijk aansluiten op het vermogen, het aantal kWh’s, dat jouw zonnepanelen opwekken.

Dat laatste hangt dan weer van verschillende factoren af, zoals bijvoorbeeld de richting waarin je zonnepanelen liggen, de hellingshoek ervan en of er kans op schaduw is. Als dit alles optimaal is voor de opvang van energie, dan kun je beter een grotere variant kiezen. Is dat niet het geval, dan kun je beter voor een kleinere gaan, daar deze goedkoper zijn. Neem vrijblijvend contact op met zonnepaneel bedrijven die je verder kunnen helpen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs