Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?

Waar worden zonnepanelen van gemaakt en welke soorten zonnepanelen zijn er precies te koop?

Silicium

Silicium is een element van de scheikunde welke met het symbool Si wordt aangegeven (zie: Wikipedia). Het is een donkergrijze metalloïde, voor zover dit je wat mag zeggen. In 1787 is silicium ontdekt door Antoine Lavoisier. Wat later werd het als een verbinding gezien door Hymphry Davy. In het jaar 1811 werd het duidelijk dat het om een element ging. Louis Gay-Lussac verkreeg een onzuiver amorf silicium uit een siliciumtetrafluoride, door het te verwarmen in de aanwezigheid van kalium. In het jaar 1824 was het Jöns Jacob Berzelius welke zuiver silicium kreeg door dezelfde methode als Louis Guy Lussac te gebruiken. Hij heeft het resultaat wel enkele keren uitgewassen. De naam silicium komt van het Latijnse silex wat ook wel vuursteen betekent.

Werking zonnecellen

Een zonnepaneel is een apparaat dat zonlicht opvangt en omzet in elektriciteit. In een paneel wordt een groot aantal zonnecellen gemonteerd en zijn ze gemaakt uit silicium dat bestaat uit twee lagen. Tussen deze twee lagen gaat een elektrische stroom lopen onder invloed van zonlicht. Het stroom (gelijkstroom) wordt later omgezet in wisselstroom door een omvormer. Een goedkopere variant maakt gebruik van amorf silicium. Hierbij zijn de lagen een stuk dunner. Zie pagina werking zonnepanelen maar ook deze video over zonnepanelen:

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in 4 soorten (monokristalijn, glas-glas, polykristalijn en amorfe panelen). Wanneer je dus kiest voor zonnepanelen dien je jezelf eerst goed te informeren welk soort paneel het meest geschikt is voor je huis en wensen. Zodra de installatie is voltooid begint het systeem zich van zelf terug te verdienen. De terugverdientijd is bij een gemiddeld systeem van 14 panelen ongeveer 7 tot 9 jaar. Omdat de panelen zo een 25 jaar mee dienen te gaan heb je dus na de terugverdientijd ‘gratis’ zonnestroom.

Lees meer over de 4 soorten zonnepanelen.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:

> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?

> Betaal ik BTW over zonnepanelen?

> Heeft een zonnepanelen systeem onderhoud nodig?

> Hoe kies ik mijn zonnepanelen leverancier?

> Hoe werken zonnepanelen?

> Hoeveel elektriciteit kan een zonnepaneel opwekken?

> Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

> Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

> Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?

> Waar worden zonnepanelen geplaatst?

> Wat is de levensduur van zonnepanelen?

> Wat is een slimme meter?

> Wat is het verschil tussen zonnepanelen en PV-systemen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs