Zijn zonnepanelen in Vlaanderen rendabel?

Het is een goede vraag om te ontdekken of zonnepanelen in Vlaanderen wel rendabel zijn. De zon is natuurlijk gratis voor iedereen. Het is echter wel zo, dat de zonnepanelen zelf niet gratis zijn en hiervoor een financiële investering gemaakt moet worden. Daarnaast is het de vraag of er wel voldoende zonuren is in ons land.

Wat kost een set zonnepanelen?

Als je zonnepanelen op je dak wilt laten plaatsen dan moet je rekening houden met twee kosten. Ten eerste zijn er de kosten voor de zonnepanelen zelf. Daarnaast zijn er de kosten van het installeren van de zonnepanelen. Een gemiddeld huishouden in Vlaanderen moet rekenen op een investering van €5.000 euro tot €6.000 euro voor een systeem van ongeveer 12 tot 14 panelen. De helft van de kosten zijn voor de zonnepanelen. Daarnaast is er een kostenpost van 25% voor de omvormer. Uiteindelijk is het restant van de kosten voor het installeren van de zonnepanelen. Het installeren van dit voorbeeldsysteem kost ongeveer €800 euro. Houd er rekening mee dat de installatiekosten voor op een plat dak wel wat hoger liggen omdat er zogenoemde consoles nodig zijn. Neem vrijblijvend contact op met zonnepaneel bedrijven die je verder kunnen helpen.

Voorbeeld zonnepanelen schuin dak

Voorbeeldberekening van de terugverdientijd

De gemiddelde opbrengst waarvan sprake is bij zonnepanelen is doorgaans gelegen rond de 85% van het geïnstalleerde vermogen. Beschik je over een systeem met zonnepanelen met een totaal vermogen van 4.000 Wp? In dat geval wordt er vanuit gegaan dat dit systeem in staat moet zijn om op jaarbasis gemiddeld 3.400 kWh aan stroom te leveren. Om uiteindelijk het bedrag te kunnen achterhalen dat je per jaar kan besparen is het nodig om het aantal op te wekken kWh te vermenigvuldigen met de actuele stroomprijs. Houd er dus rekening mee dat deze berekening aan wijzigingen onderhevig is.

  • Totale kosten systeem: €6500 euro
  • Actuele stroomprijs 2019: ongeveer €0,24 euro per kWh
  • Opbrengst zonnepanelen: gemiddeld 3.400 kWh
  • Jaarlijkse besparing: ongeveer €816 euro
  • Te verwachten terugverdientijd systeem: ongeveer 8 jaar

Wat gaan jouw zonnepanelen precies kosten?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw opdracht door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met zonnepaneel installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel willen doen.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
> Krijg ik garantie op zonnepanelen?
> Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?
> Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
> Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
> Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?
> Waar worden zonnepanelen geplaatst?
> Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?
> Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?
> Zit er vermogensgarantie op zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q