Zit er vermogensgarantie op zonnepanelen?

Ondanks alle voordelen is een van de grootste nadelen, dat er voor zonnepanelen op je dak een aardige investering nodig is. Een gemiddeld huishouden in Vlaanderen moet rekenen op een investering van €5.000 euro tot €6.000 euro voor een systeem met 12 panelen. Als je zo’n investering doet dan wil je natuurlijk wel waar voor je geld. Daarom is het verstandig om onder andere bekend te zijn met de vermogensgarantie.

Wat is een vermogensgarantie?

Als we puur kijken naar de panelen is het zo dat als gevolg van degradatie zonnepanelen in opwekvermogen achteruitgaan gedurende de levensfase. Het weer (vooral vocht) en het UV-licht tasten de zonnepanelen aan. Met een vermogensgarantie weet je dat je na bijvoorbeeld 10 jaar nog steeds een opbrengst hebt van 90% van het oorspronkelijke rendement (alle fabrikanten geven zo een garantie). Mochten de panelen na 10 jaar dus minder dan die 90% van het maximum opwekken dan krijg je nieuwe panelen. Er zijn fabrikanten die ook een garantie geven tot 20 jaar na aankoop van de panelen (in dit geval is de garantie na 10 jaar 90% en na 20 jaar 80% van het maximum). Verder zijn er nieuwe type zonnepanelen, genaamd glas-glas zonnepanelen. De techniek zorgt er voor dat de degradatie aanzienlijk minder is en er dus na 20-25 jaar veel minder verlies in opwekcapaciteit is.

Wat gaan jouw zonnepanelen precies kosten?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw opdracht door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met zonnepaneel installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel willen doen.

Zie ook:
- garantie zonnepanelen
- verschil fabrieks- en vermogensgarantie

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
> Zijn zonnepanelen in Vlaanderen rendabel?
> Betaal ik BTW over zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q