De website www.zonne-energiegids.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Zonneboiler

*Met een zonneboiler kun je ruim de helft van je energiekosten voor warm water besparen. Bovendien is dit een zeer duurzame manier van verwarmen, omdat er zonne-energie aan te pas komt. Hierdoor voorkom je dat er flinke hoeveelheden CO2 en andere giftige gassen worden uitgestoten en draag je bij aan een schoner milieu.

Er zijn drie verschillende soorten zonneboilers op de markt: de standaard zonneboiler, de compacte zonneboiler en de cv-zonneboiler (deze zal dan werken in combinatie met een CV ketel).

Een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Een collector met een oppervlak van tussen de 2 en 6 m2
  2. Een buizensysteem
  3. Een pomp
  4. Een voorraadvat met een inhoud van tussen de 80 en 240 liter
  5. Temperatuur sensoren
  6. Een naverwarmer die er voor zorgt dat de temperatuur, op een koudere dag, niet onder de 60 graden komt

Een zonneboiler maakt gebruik van een collector die de door de zon afgegeven warmte opvangt en overdraagt op een vloeistof (water met antivries). De vloeistof stroomt door een buizensysteem dat zich onder het oppervlak van de collector bevind. Door middel van een pomp wordt de verwarmde vloeistof door een leiding gepompt. Deze leiding loopt door het watervat, hier door wordt het water dat zich in het vat bevindt verwarmt. Vervolgens wordt het verwarmde water via een naverwarmer het huis in geleid. Wist je dat het ook mogelijk is om een vloerverwarming systeem aan te sluiten op de zonneboiler? Lees verder op deze website voor meer informatie over vloerverwarming.

Soorten

Er zijn een groot aantal soorten zonnecollectoren. Het principe is overal gelijk. De zon warmt een voorwerp op en dit voorwerp verwarmt water of een andere vloeistof. Laten we een aantal zonnecollector soorten opsommen. Hieronder volgen enkele voorbeelden:
– Vlakke plaat collector
– Vacuümbuizen
– Een buizenregisters verwerkt in grote oppervlaktes
– een CPC-collector
– een cilindrische reflector
– een parabolische trog
– een fresnelreflector met brandlijn
– een parabolische kom
– een centrale ontvanger met spiegels en hete lucht collectoren

Werking zonneboiler

Een zonneboiler werkt op zonlicht en is een apparaat welke je kunt verbinden met de CV-ketel. Je hebt dan ook gelijk een aantal liter warm water in huis zonder dat je CV-ketel aan het werk hoeft. Gemiddeld kun je tot 30 liter warm water via je zonneboiler in je ketelhok klaar hebben staan. Heb je een periode waarin de zon nauwelijks schijnt of is het zo dat je tijdelijk veel meer warm water verbruikt dan er voorradig is, dan wordt je CV-installatie ingeschakeld om warm water te leveren. Het merendeel van je warme water wek je echter doorgaans op met de zonneboiler. Omdat het merendeel van de warme watervoorziening opgewekt wordt met zonlicht kunnen we het hebben over een duurzaam product.

Op het dak van de woning wordt een of meerdere zonnecollector(s) (de panelen lijken op zonnepanelen, maar stroomt er een vloeistof doorheen) geplaatst. Deze wordt aangesloten op een buizenstelsel waarin een speciaal antivries vloeistof loopt. De zonnecollector zorgt voor de verwarming van dit vloeistof. Het verwarmde vloeistof loopt door het buizenstelsel naar een voorraadvat. Dit voorraadvat heet een boiler. In de boiler zit leidingwater. Het water in de boiler wordt door de vloeistof verwarmd middels een warmtewisselaar.

Kosten zonneboiler

De kosten voor het installeren van een zonneboiler bedragen tussen de €2000 euro en €4500 euro. Daarentegen kun je jaarlijks ongeveer €150 euro tot €250 euro op je gasverbruik besparen. Een zonneboiler heeft een levensduur van ongeveer 15 jaar. Na 15 jaar heb je dus tussen de €2000 euro en €3750 euro op je gasrekening bespaart. Omdat de zonneboiler onder de ISDE-regeling valt kun je een subsidie krijgen voor de aanschaf van zo een systeem. Lees er meer over: subsidie zonneboiler.

Wat gaat een zonneboiler jou precies kosten?

Benader meerdere installateurs en laat je deskundig adviseren. Krijg daarnaast gratis prijsopgaven met het te behalen rendement toegestuurd. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste deal om te besparen op je aankoop. Vraag daarom nu offertes op.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in België stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.