De website www.zonne-energiegids.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Soorten zonneboilers

Door het succes van de zonneboiler zijn er verschillende soorten ontwikkeld. Ze zijn in te delen op basis van het soort thermische zonnecollectoren en het circulatie systeem.

Vlakkeplaat collector

Een vlakkeplaat collector werkt door het zonlicht op te vangen op een metalen plaat welke via een speciale laag de zonnestralen opvangt en omzet naar warmte. De metalen plaat is aan de onderkant verbonden met een circuit van verschillende buizen. In de buizen zit een vloeistof om warmte op te nemen en te transporteren. De isolatie aan de achterkant heeft een absorberende laag en een glasplaat om de warmte te behouden en te gebruiken voor het opwarmen van het water. Dit is dus het vlakkeplaat systeem.

Vacuümbuis collector

Deze zonnecollector is goed te herkennen door het aantal buizen welke naast elkaar geplaatst zijn. Hierin zit een kleine absorber welke is aangesloten op de heatpipe. Het is een buis met een speciale vloeistof welke verdampt als de zon erop schijnt. De damp gaat door de buis en condenseert aan de top waar de buis een koelvloeistof krijgt. De condenserende damp geeft de warmte af aan de koelvloeistof die in een gesloten circuit rondgaat. De warme koelvloeistof gaat naar een warmtewisselaar in het opslagvat om zo terug te gaan naar de heatpipe. Hier stroomt het condensaat naar binnen en kan het gehele proces opnieuw beginnen.

Parabolische schotel zonnecollector

De parabolische schotel zonnecollector is de meeste krachtige collector. Deze gebruikt een schotelvormige spiegel om alle zonne-energie te concentreren op één brandpunt. Op dit punt wordt de lucht verwarmd tot 1.000 graden Celsius. De lucht wordt direct omgezet in beweging in een motor. Vervolgens kan de beweging worden gebruikt voor het produceren van elektriciteit.

Parabolische trog zonnecollector

Door zonnestralen te concentreren op één punt, kan de intensiteit van de zonne-energie worden vergroot. Van deze methode maakt de parabolische trog collector gebruik. De parabolische spiegels reflecteren het zonlicht naar een brandpunt waar vervolgens een buis doorheen gaat. De buis bevat een transportmedium, die door de geconcentreerde zonne-energie temperaturen behaalt van 400 graden Celsius. De spiegels van de collector draaien mee met de zon, hierdoor valt de zon altijd loodrecht op het parabolisch profiel. De hoge temperatuur van het medium wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De warmte wordt eerst omgezet in stoom en vervolgens in een stoomturbine omgezet in elektriciteit.

De parabolische trog zonnecollector werkt alleen wanneer de zon er direct op schijnt. Het zonlicht dat wordt verstrooid door wolken en deeltjes in de atmosfeer kan niet worden gebruikt. De collector is daardoor niet toepasbaar in Vlaanderen, aangezien hier 50% tot 60% van de jaarlijkse instraling namelijk verstrooid is.

Zonneschoorsteen

Deze zonnecollector verwarmt een groot oppervlak onder een doorzichtig glazen dak. De lucht hieronder wordt verwarmd en stijgt op via het midden van de toren. De lucht die wilt opstijgen heeft een groot volume, dit terwijl de schoorsteen relatief dun is. Dit resulteert in lucht die onder hoge snelheid verplaatst. Door windturbines te gebruiken kan de energie van de bewegende lucht worden omgezet in elektriciteit.

Zonnetoren

Een zonnetoren staat in het midden van een veld met spiegels. Dit veld is meestal enkele vierkante kilometers groot. Het bevat grote spiegels die de zonnestralen reflecteren naar een specifiek punt in de toren. Het transportmedium in deze toren kan hierdoor worden verwarmd tot 1.000 graden Celsius. Dit wordt vervolgens omgezet in stoom en de stoomturbine drijft een generator aan die elektriciteit produceert. De spiegels in het veld draaien mee met de zon.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in België stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.