De website www.zonne-energiegids.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Premies zonnepanelen

De laatste premieregeling voor zonnepanelen (groenestroomcertificaten) in België dateert uit 2008 en werd aangeboden in het Vlaams Gewest, Brussel en Wallonië. Omdat het zo een groot succes was zorgde dit voor een enorme verhoging van het totaal geplaatst vermogen. In 2018 is er geen landelijke premie voor zonnepanelen. In de volgende tabel is het effect van de oude premieregeling duidelijk te zien. In 2010 is de capaciteit in Megawatt meer dan verdrievoudigd ten opzicht van 2009. In de jaren erna is er op jaarbasis niet meer zoveel zonnepanelen geïnstalleerd.

Gebied 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
België 2 4 22 71 363 1,037 1,812 2,650
EU-27 2,170 3,420 4,940 10,380 15,860 29,829 53,357 68,647

Bron: Wikipedia en EurObserv’er

Komt er een nieuwe regeling?

Het is natuurlijk een goede vraag of het wellicht slim is om nog even te wachten met het doen van een investering in zonnepanelen. Een premie op je nieuwe zonnepaneel systeem is natuurlijk mooi meegenomen. Gezien er de afgelopen jaren geen premieregelingen beschikbaar zijn gemaakt is de kans klein dat er volgend jaar in 2018 wel een regeling zal zijn. Zonnepanelen kunnen ook zonder premie interessant zijn. Neem vrijblijvend contact op met zonnepaneel monteurs die je verder kunnen helpen. Houd wel rekening met het prosumententarief.

Regelingen voor particulieren in 2018

Elke vorm van financiële steun vanuit de overheid of een gemeente zal ervoor zorgen dat je zonnepanelen nog sneller terugverdient zijn. In 2018 kun je gezien er geen landelijke regelingen zijn kijken naar alternatieven om de terugverdientijd te verkorten.

  • Btw terug
    Je moet btw betalen bij de aankoop van zonnepanelen. Echter is het mogelijk om in bepaalde gevallen het btw-bedrag te recupereren of een korting van 15% op het tarief te krijgen. Zie: btw zonnepanelen.

  • Lokale premies
    Ook lokale gemeenten kunnen je tegemoet komen in de kosten voor het plaatsen van een zonnepanelen systeem. Zo heeft de gemeente Essen bijvoorbeeld de volgende regeling voor fotovoltaïsche zonnepanelen: ‘de gemeente Essen geeft voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen voor de productie van elektriciteit per adres eenmalig een subsidie van 10% op de gefactureerde kosten (incl. btw en plaatsing); met een maximum van 200 euro.’

    Op deze website van de overheid kun je alle premies in België terugvinden: www.premiezoeker.be.

Bekijk pagina subsidie zonnepanelen 2018 of bekijk ook deze website over: zonnepaneel premies.

Zakelijk

Er zijn geen speciale regelingen voor bedrijven die van plan zijn om zonnepanelen te plaatsen. Er zijn wel extra voorwaarden en dient er bijvoorbeeld specifieke meters geplaatst te worden indien je systeem groter is dan 10 kilowatt. Lees verder op pagina zakelijke premies zonnepanelen. Bedrijven plaatsten meestal installaties groter dan 10 kilowatt. In dit geval is het nog wel mogelijk om in aanmerking voor groenestroomcertificaten te komen.

Wat gaan zonnepanelen jou precies kosten?

Benader meerdere installateurs uit jouw regio en laat je deskundig adviseren. Krijg daarnaast gratis prijsopgaven met het te behalen rendement toegestuurd. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste deal om te besparen op je aankoop van zonnepanelen. Vraag daarom nu offertes op.

Bronnen:
VREG.be
Premiezoeker.be

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in België stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.