Schoonmaken van zonnepanelen

Je moet met een hoop dingen rekening houden als je je zonnepanelen schoon wilt maken. Vieze zonnepanelen verminderen namelijk het rendement aanzienlijk. Als er vogelpoep en vuil op zit kan je rendement met zo'n twee tot vijf procent dalen. Controleer de panelen daarom drie keer per jaar. Je kan je zonnepanelen reinigen met water en een zachte borstel als het dak goed bereikbaar is. Gebruik echter geen allesreiniger of groene zeep. Om het glas te beschermen kun je ook geen schuurmiddelen gebruiken. Mocht je dak slecht bereikbaar zijn, dan is het slim om een uitschuifbare wisser gebruiken mits deze een zachte borstel heeft.

Zonnepanelen schoonmaken

Het schoonmaken van zonnepanelen in de winter

Als er een dun laagje sneeuw ligt op je zonnepanelen, dan hoef je je geen zorgen te maken, want dat schuift weg als het door de zon wordt weggesmolten. Het is een groter probleem als de luchttemperatuur laag is en de sneeuw bevroren en ondoordringbaar. Hierdoor worden de zonnepanelen afgeschermd en kunnen op die manier geen zonlicht omzetten in energie. Daardoor is de opbrengst vrijwel nihil. En dat is jammer, want bij een lage temperatuur is het rendement namelijk het hoogst (zie ook zonnepanelen rendement). De oplossing is helaas maar voor weinigen weggelegd, want je kunt om het op te lossen de hellingshoek aanpassen naar een hoek van minimaal veertig graden. Zo valt de sneeuw als het niet vriest vanzelf van de zonnepanelen. Gebruik echter nooit een ruitenkrabber, want dan krab je de coating eraf.

Wat kosten jouw zonnepanelen?

Maak gebruik van onze offerte service en kom in contact met experts in jouw regio die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Vind de beste expert...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven