Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Hoe werken zonnepanelen?

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen een veelbesproken onderwerp. Maar hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk precies? Waar moet je rekening mee houden om ze optimaal te laten werken? Hoeveel kosten zonnepanelen gemiddeld en welke toepassingen zijn er? Je leest het allemaal hier. Ook beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Hoe werken zonnepanelen optimaal?
Toepassingen van zonnepanelen
Kosten zonnepanelen bij je thuis
Hoe werken zonnepanelen: FAQ
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Zonnepanelen: hoe werken ze?

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in groene energie voor thuis. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen wekken deze stroom op. Een zonnepaneel werkt op de volgende wijze:

  • STAP 1 = energie opvangen: de panelen kunnen lichtdeeltjes uit het zonlicht absorberen. Doordat deze deeltjes bewegen tussen de verschillende lagen van een zonnepaneel, ontstaat er elektrische spanning. Op die manier kunnen zonnepanelen groene stroom opwekken.
  • STAP 2 =  energie omzetten: zonnepanelen wekken in eerste instantie gelijkstroom op. Die kan je niet direct in huis gebruiken. Een omvormer zet deze stroom om naar wisselstroom die je wel kan gebruiken voor je huishoudelijke apparaten, verlichting, …
  • STAP 3 = elektriciteit leveren: gebruik je minder energie dan je opwekt? Deze overtollige stroom kan je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarvoor krijg je dan een vergoeding van je netbeheerder. Ook kan je ervoor kiezen om extra stroom af te nemen van het net als je meer verbruikt.

Twijfel je nog of je zonnepanelen wil nemen? Laat je dan adviseren door een expert. Deze komt met passend advies. Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende installateurs.

hoe werken zonnepanelen

 

Hoe werken zonnepanelen optimaal?

Bij het nemen van zonnepanelen zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. Met een vakspecialist bespreek je al de mogelijkheden en valkuilen. De volgende aandachtspunten zijn hierbij van belang:

  • Hellingshoek van 35 graden: je zonnepanelen plaatsen in een hellingshoek van 35 graden zorgt voor de hoogste opbrengst. De meeste schuine daken hebben deze hellingsgraad. Op bijvoorbeeld een plat dak kan een installateur deze hellingshoek creëren met een montageframe.
  • Panelen op het zuiden: zonnepanelen op het zuiden leveren het meeste op, omdat hier de meeste zon is. Als de mogelijkheid er dus is, plaatst een installateur de panelen zoveel mogelijk richting het zuiden. Maar ook panelen gericht op het zuidoosten of zuidwesten leveren genoeg energie op.
  • Let op schaduwval: probeer je panelen niet te plaatsen aan de kant van je huis waar bijvoorbeeld een grote boom voor de zon staat. Helaas is dit niet altijd te voorkomen. Een vakspecialist zal hierbij altijd kijken naar de beste oplossing en een legplan opstellen op basis van een uitgebreide schaduwanalyse.
  • Onderhoud je panelen: onderhoud je panelen goed en laat ze 1 tot 2 keer per jaar schoonmaken (waarvan één keer begin april). Veel vuil op je zonnepanelen zorgt voor een lager rendement. Het onderhouden en reinigen van zonnepanelen op hellende daken kan je het beste laten doen door een vakspecialist.

Twijfel je waar jij het best je zonnepanelen kan plaatsen? Vraag een erkende expert om advies. Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

 

Toepassingen van zonnepanelen: 3 voorbeelden

Dat je met je zonnepanelen energie opwekt, is inmiddels wel bekend. Maar met zonnepanelen kan je een aantal duurzame projecten ook nog groener maken. Hieronder de meest voorkomende toepassingen van zonnepanelen:

 

OPTIE 1: laadpaal

Elektrische auto’s moet je opladen met stroom. Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, kan je deze stroom zelf opwekken. Hier heb je wel een slimme laadpaal voor nodig. Die kan een onderscheid maken tussen netstroom en groene stroom.

 

OPTIE 2: warmtepomp

Op deze manier produceer je je eigen groene warmte. De groene energie die je opwekt met je zonnepanelen, kan je gebruiken om je warmtepomp aan te drijven. Hierdoor gebruikt je warmtepomp veel minder energie van het elektriciteitsnet.

 

OPTIE 3: thuisbatterij

In de ochtend en avond verbruik je de meeste stroom, maar op deze momenten leveren je zonnepanelen weinig op. Een thuisbatterij slaat deze stroom op, zodat je deze juist in de ochtend en avond kan gebruiken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.

TIP: in combinatie met zonnepanelen zijn er verschillende toepassingen mogelijk. Wil je weten welke opties mogelijk zijn bij jou thuis? Kom vrijblijvend in contact met meerdere vakspecialisten.

 

werking zonnepanelen installatie

 

Kosten zonnepanelen bij je thuis

De kosten voor zonnepanelen zijn erg wisselend. Dit ligt onder andere aan welke panelen je kiest, hoeveel je er wil plaatsen en wat het vermogen is. Dat totale vermogen hangt dan weer af van jouw gezinssituatie, je stroomverbruik, …  Een gemiddelde prijs van de totale installatie van zonnepanelen ligt tussen de € 3.500 en 8.000 (excl. btw, incl. installatie).

Wil je weten hoeveel zonnepanelen jou exact gaan kosten? Vergelijk dan zeker meerdere prijsvoorstellen van erkende installateurs. Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan en vergelijk.

 

Hoe werken zonnepanelen: FAQ

Zonnepanelen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Ze zijn er in vele soorten en maten, maar werken in principe allemaal op ongeveer dezelfde manier. Hieronder bespreken we een aantal veelgestelde vragen.

 

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

Zonnepanelen werken ook in de winter. De dagen zijn dan wel korter en er is minder direct zonlicht. De totale opbrengst is dus flink lager, maar je wekt wel degelijk nog energie op.

 

Hoe werken zonnepanelen met thuisbatterij?

Met een thuisbatterij kan je zonnestroom opslaan. Deze kan je dan op een later tijdstip die dag of de dagen erna weer gebruiken. Je verhoogt het eigen verbruik van je zonnepanelen van 30% naar ongeveer 60 à 70%.

 

Hoe werken zonnepanelen met digitale meter?

Een digitale meter kan de hoeveelheid energie die je verbruikt en opwekt afzonderlijk bijhouden. Een analoge meter meet het energieverbruik door middel van een mechanische draaischijf. Die omvormer kan geen teruglevering van energie aan het elektriciteitsnet meten.

 

Werken zonnepanelen als de zon niet schijnt?

Je zonnepanelen brengen zeker ook iets op als de zon niet schijnt. Wel zal dit aanzienlijk minder zijn dan als de zon wel aanwezig is. Een verschil tussen een zonnige en bewolkte dag is er dan ook zeker.

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs