Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Zonnepanelen kopen

Rijst jouw maandelijks voorschotbedrag de pan uit en wil je hier drastisch op besparen? Overweeg dan zeker om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen kennen een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar. Het betreft hier dan een zonnepanelensysteem dat je laat installeren en waarvoor je geen subsidie hebt gekregen. Plaats je de zonnepanelen zelf? Dan is de terugverdientijd circa 7 jaar. Bovendien worden er vandaag de dag nog steeds regelmatig subsidies verstrekt, waardoor de terugverdientijd nog verder verkort wordt.

Naast de besparing die je realiseert, weet je ook op een duurzame manier met energie om te gaan. De zon is een natuurlijke en onuitputtelijke energiebron. Dit in tegenstelling tot de fossiele brandstoffen die naast milieuvervuilend ook nog eens schaars zijn. Aarzel daarom niet langer en vraag vandaag nog offertes voor zonnepanelen installatie op. Hier lees je alles om je vergelijkingsonderzoek zo grondig mogelijk uit te voeren. Met onze offerte service kun je gratis en vrijblijvend offertes voor zonnepanelen of zonneboilers aanvragen.

2-onder-1-kap woning met zonnepanelen

Op de foto hierboven een voorbeeld van polykristallijn zonnepanelen op het dak van een 2-onder-1-kap woning.

Kostenopbouw zonnepanelen installatie

Voor een juiste indicatie van het kostenplaatje van zonnepanelen, kun je je niet beperken tot alleen de zonnepaneelprijs zelf. Het complete zonnepanelensysteem dient in ogenschouw genomen te worden:

 • zonnepanelen van je keuze;
 • zonnepanelen-omvormer (deze zet gelijkstroom om in netwisselstroom);
 • bekabeling (tussen omvormer, panelen en het net);
 • montagemateriaal voor bevestiging zonnepanelen;
 • eventuele zonnepanelen-console (voor gebruik op platte daken);
 • installatiekosten zonnepanelenbedrijf (plaatsing systeem en groep aanmaken meterkast).

Meten is nog altijd weten en daarom kun je optioneel ook een meetstation aanschaffen. Dit meetstation geeft het vermogen weer en of alles naar behoren functioneert. Ga je nog een stapje verder dan kun je een meter overwegen: hiermee wordt het terug leveren van energie en het verbruik geregistreerd. Lees ook pagina installatie zonnepanelen.

Welke zonnepanelen zijn er allemaal?

Sunpower zonnepanelenEr is een grote diversiteit aan zonnepanelen op de markt met elk specifieke kenmerken. Doorgaans worden er vier groepen zonnepaneelsoorten onderscheiden (op de foto rechts een poly en mono/zwarte zonnepaneel van Sunpower ©):

 • Monokristallijn
  Monokristallijn zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met een kristal. Deze panelen hebben een zwart egaal oppervlak met elektroden die geordend zijn. Van alle soorten zonnepanelen heeft de monokristallijn de hoogste opbrengst.
 • Polykristallijn
  Polykristallijn zonnepanelen hebben in tegenstelling tot de monokristallijnvariant meerdere kristallen. Het zonneceluiterlijk heeft een schervenpatroon. Deze zonnepanelen worden vaak gekozen. Dit komt door de gunstige prijs-kwaliteitverhouding.
 • Amorf
  Silicium amorfe zonnepanelen hebben een dunne film en zijn bijzonder buigzaam. Dit komt doordat ze geen kristallen hebben. Deze zonnepanelen worden nauwelijks gekozen voor normaal vermogen. Alleen voor weinig vermogen behoevende apparatuur, zoals calculators, worden amorf zonnepanelen gebruikt.
 • Glas-glas
  Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw en hebben een langere levensduur dan alle andere soorten panelen. Daarnaast is het zo dat deze soort minder snel degradeert en je dus langer kunt genieten van een hogere opbrengst gedurende de levensfase van de panelen. Het is algemeen bekend dat zonnepanelen degraderen tijdens de levenscyclus. Fabrikanten kunnen 90% van de capaciteit na 10 jaar en 80% na 20 jaar garanderen (gewone zonnepanelen).

Bekijk ook pagina zonnepanelen soorten.

Kosten zonnepaneelsystemen

Stel je hebt een zonnepaneelsoort gekozen, dan nog kunnen de kosten variëren. Dit heeft te maken met de hoeveelheid elektriciteit die je wilt opwekken door middel van je zonnepaneelsysteem. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen al je elektriciteit uit zonne-energie halen en de helft van je elektriciteitsverbruik.

Zie onderstaande overzichten voor verduidelijking:

Alle elektriciteit uit zonenergie Hoeveelheid zonnepanelen Totaalkosten systeem
Jaarverbruik 2500 kWh 13 € 5.500
Jaarverbruik 3600 kWh 18 € 8.000
Jaarverbruik 4200 kWh 21 € 9.000
Jaarverbruik 4800 kWh 24 € 11.000
Jaarverbruik 5400 kWh 26 € 12.000
Helft elektriciteit uit zonenergie Hoeveelheid zonnepanelen Totaalkosten systeem Jaarverbruik 2500 kWh 6 € 2.600 Jaarverbruik 3600 kWh 9 € 3.800 Jaarverbruik 4200 kWh 10 € 4.300 Jaarverbruik 4800 kWh 12 € 5.200 Jaarverbruik 5400 kWh 13 € 5.700

Installatie zonnepanelen

Voorbeeld terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd is een belangrijk aspect bij het aanschaffen van zonnepanelen. Op basis hiervan besluiten veel mensen juist wel of juist niet voor zonnepanelen te kiezen. Om je bij de berekening hiervan te helpen, geven we een voorbeeld.

De familie de Vries woont in een hoekwoning en telt vier gezinsleden. Het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik ligt rond de 3.500 kWh. Meneer de Vries heeft besloten de helft hiervan via zonnepanelen op te gaan wekken (1.750 kWh). Voor de berekening van de terugverdientijd hanteert meneer de Vries de volgende methode:

 • Hij deelt de helft van het verbruik door 0,85. Nu weet meneer de Vries het benodigde vermogen. Namelijk 2.059 wattpiek.
 • Dit zonnepaneelsysteem kost ongeveer 5.000 euro inclusief installatiekosten.
 • De besparing is nu 1.750 kWh. Stel de stroomprijs is 0,23 Euro, dan betekent dit een jaarlijkse besparing van circa 400 Euro.
 • De familie de Vries heeft hiermee een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar.

Voordelen zonnepanelen

De voordelen van zonnepaneelinstallaties zijn zeer divers. Overweeg je ook zonnepanelen aan te schaffen? Lees dan hier wat de voordelen zijn en wacht niet te lang met het aanvragen van een of meerdere offertes:

 • Je draagt je steentje bij aan een duurzame toekomst. Zonnepanelen zijn simpelweg goed voor het milieu.
 • Je maandelijkse energienota gaat meteen na installatie omlaag.
 • Je verdient de kosten hoe dan ook terug.
 • Je creëert voor jezelf een onafhankelijke positie ten opzichte van energieprijzen.
 • Je woningwaarde zal stijgen.

Nadelen of misverstanden over zonnepanelen?

Ervaring leert dat de meest genoemde nadelen over zonnepanelen feitelijk misverstanden zijn. De meest voorkomende nadelen, oftewel misverstanden, zijn:

 • Zonnepanelen zouden duur zijn?
  Uiteraard is het een hoge eenmalige investering, maar zonnepaneelsystemen gaan meer dan 25 jaar mee waarin ze zichzelf meermaals terugverdiend hebben.
 • Zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt?
  Nee, ook dit ‘nadeel’ kunnen we naar het rijk der fabeltjes verwijzen. Zonnepanelen hebben genoeg aan daglicht en zijn daardoor het hele jaar functioneel. Dat ze alleen tijdens de zomermaanden energie opwekken is dus onzin.

Garantie op zonnepanelen

Net zoals bij de kostenopbouw geldt ook voor de garantie van zonnepanelen dat het niet alleen om de panelen zelf draait. Het gaat om garantie voor het hele zonnepanelensysteem. Denk hierbij ook aan de omvormer, bekabeling en andere onderdelen. Soms wordt hierbij een verschil gemaakt tussen omvormergarantie en zonnepanelengarantie. Het is verstandig hier goed op te letten.

Naast bovengenoemd verschil wordt er bij garantie op zonnepanelen een onderscheid gemaakt tussen twee garantievormen:

 • Productgarantie
  Hiertoe behoren de garantie van de zonnepanelenleverancier en de garantie van de omvormerleverancier. Deze kunnen verschillend zijn.
 • Vermogensgarantie
  Het vermogen van zonnepanelen wordt minder over de jaren. Met vermogensgarantie weet je hoeveel vermogen zonnepanelen na een bepaalde tijdsduur nog moeten kunnen leveren.

Plat dak voorbeeld zonnepanelen

Zelf je zonnepanelen installeren

Wil je de kosten voor het laten plaatsen van zonnepanelen besparen? Kies er dan voor de zonnepanelen zelf te installeren. Voorwaarde is wel dat je geen hoogtevrees hebt. Verder zijn er nog de volgende aandachtspunten:

 • zonnepanelen wegen gemiddeld circa 25 kilogram (denk om evenwicht);
 • panelen kunnen door blootstelling aan zonlicht al onder spanning staan (schokeffect);
 • maak gebruik van een gedegen beveiliging tegen vallen.

Tips voor een gunstig prijseffect zonnepanelen

Vaak ligt de focus bij een zonnepanelensysteem kopen alleen op de zonnepanelen. Let echter ook op de volgende aspecten:

 • Kwaliteit van de installatie
  Wanneer de installatie niet goed gebeurt of wanneer de panelen onder schaduwvorming te lijden hebben, dan wordt je terugverdientijd veel langer.
 • Kwaliteit van de omvormer
  Wees bewust van het feit dat een zonnepanelensysteem ongeveer 25 tot 30 jaar meegaat en een goede omvormer maar 10 jaar. Dan moet je er rekening mee houden dat je in ieder geval een keer en waarschijnlijk twee keer de omvormer moet vervangen (van € 1.000).

Zonnepanelen kopen en subsidie

Ga jij zonnepanelen kopen en wil je kijken of je recht hebt op subsidie? Dit kan, want er komt regelmatig subsidie vanuit de overheid. Dit kan je veel geld besparen. Je kunt altijd bekijken of dat er op dit moment ook subsidies mogelijk zijn voor de zonnepanelen. Dit kan namelijk ineens stop worden gezet omdat het budget op is. Als je zonnepanelen gaat kopen is dat een verstandige keuze. Je zorgt er voor dat je energierekening omlaag gaat, je verdient de aanschafkosten van de zonnepanelen binnen tien jaar terug, je bent niet meer voor 100% afhankelijk van een energieleverancier en je helpt het milieu. Ook de kosten van de installatie kun je volledig terugverdienen. Bekijk ook pagina subsidieregeling.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs