Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Zonnepanelen

Van alle mogelijkheden die er door de jaren heen reeds op de markt zijn verschenen met betrekking tot het zelf opwekken van groene energie zijn zonnepanelen veruit het populairst.

Zonnepanelen op het dak buren

Hier zijn verschillende goede redenen voor aan te halen. In eerste instantie is het namelijk zo dat zonnepanelen veel toegankelijker zijn in vergelijking met pakweg windmolens. Zonnepanelen kun je als particuliere gebruiker dan ook haast moeiteloos op je dak (laten) plaatsen terwijl er niet zomaar overal een windmolen kan worden neergezet. Bovendien ligt ook de opbrengst van zonnepanelen voor veel mensen verrassend hoog, veel hoger dan ze in eerste instantie hadden verwacht.

Denk jij er eveneens aan om een investering te doen in zonnepanelen, maar zou je graag eerst informatie over een dergelijke installatie willen verkrijgen? Lees dan snel verder en ontdek alles over zonnepanelen…

Zie ook deze pagina’s over zonnepanelen:
> 6 voordelen
> Zonnepanelen kopen
> Vergelijken
> Levensduur

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is een elektrisch apparaat dat zonlicht opvangt en omzet in elektriciteit (zie: Wikipedia). In een paneel wordt een groot aantal zonnecellen, die eigenlijk al het werk doen, gemonteerd. Het soort cel dat geplaatst wordt is een fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cellen genoemd. Zonnecellen zijn gemaakt uit silicium dat bestaat uit twee lagen. Tussen deze twee lagen gaat een elektrische stroom lopen onder invloed van licht. Het stroom (gelijkstroom) wordt later omgezet in wisselstroom door een omvormer.

Bekijk ook deze video over zonnepanelen:

De prijsopbouw van zonnepanelen

Voordat we de gemiddelde kosten van systemen met zonnepanelen uitgebreid voor jou op een rijtje gaan zetten is het interessant om een goed zicht te hebben op de prijsopbouw van een dergelijke installatie. Deze zijn:

 • Materiaalkosten (denk aan de panelen, omvormer en montagesysteem)
 • Arbeidskosten (denk aan de installatie door een vakman)
 • Voorrijkosten

Wanneer we deze nader bekijken kunnen we vaststellen dat het materiaal het merendeel van de totale kostprijs in beslag neemt. Van alle kosten is er in totaal 65% voorbehouden voor het aanschaffen van het materiaal. De arbeidskosten nemen op hun beurt 30% in beslag en de overgebleven 5% gaat naar de voorrijkosten die aangerekend worden.

De prijsopbouw van zonnepanelen is uiteraard niet vastgesteld. In de praktijk wordt het dan ook door allerlei factoren beïnvloed. Wat bijvoorbeeld te denken van de situatie waarin er een beroep wordt gedaan op een bedrijf die dicht bij jouw huis is gevestigd? In dat geval kunnen de voorrijkosten veel lager uitvallen waardoor de 5% niet langer correct is. Ook het tegendeel kan uiteraard voorkomen. Kies je voor een bedrijf in zonnepanelen welke op grote afstand is gevestigd? Dan kunnen de voorrijkosten zomaar een aanzienlijk groter deel van de prijsopbouw in beslag nemen.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Inmiddels heb je een beeld van de prijsopbouw van zonnepanelen, maar met welke kosten moet je nu precies rekening houden? Op dit vlak hebben we goed nieuws want de voorbije jaren is namelijk gebleken dat de aankoopprijs van een systeem aanzienlijk is gedaald. Dit heeft als gevolg dat het voor steeds meer gezinnen een haalbare en vooral betaalbare investering is geworden. Daar staat jammer genoeg wel tegenover dat een niet onbelangrijk deel van de subsidies eveneens zijn komen te verdwijnen. Toch ligt de investering een stuk lager in vergelijking met vroeger en kunnen er nog steeds meer dan degelijke rendementen worden geboekt. Zo kon je in het jaar 2000 een zonnepaneel systeem met 14 panelen voor niet minder dan €18.000 euro kopen! Tegenwoordig ligt dit bedrag op ‘slechts’ ongeveer €6.500 euro.

Zonnepanelen installatie

Op het ogenblik dat je op de markt gaat rondkijken naar de kostprijs van een systeem is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo kiezen het merendeel van de mensen er voor om rekening te houden met het prijskaartje dat per zonnepaneel in rekening wordt gebracht. Dat lijkt op het eerste zicht misschien logisch, maar dat is het niet. Het is dan ook veel interessanter en eigenlijk noodzakelijk om te kijken in de richting van de prijs per capaciteitseenheid: prijs per Wattpiek. Alleen op deze manier is het trouwens mogelijk om zo optimaal mogelijk in te schatten hoeveel panelen er voor jouw gezinssituatie zijn vereist.

Houd op vlak van bovenstaande ook altijd rekening met de oppervlakte van je dak. Beschikt je dak slechts over een kleine oppervlakte? Maak dan gebruik van zonnepanelen met een hoge capaciteit (denk aan monokristalijne of glas-glas zonnepanelen). Zo haal je toch nog het maximale uit het beschikbaar oppervlak. Concreet hebben we door middel van onderstaand prijstabel alvast de gemiddelde kosten voor een installatie met zonnepanelen op een rijtje gezet afhankelijk van de indeling van het gezin.

Aantal gezinsleden Aantal zonnepanelen Gemiddelde kostprijs
1 gezinslid 9 zonnepanelen Gemiddeld zo’n €4.800 euro
2 gezinsleden 12 zonnepanelen Gemiddeld zo’n €5.450 euro
3 gezinsleden 15 zonnepanelen Gemiddeld zo’n €7.000 euro
4 gezinsleden 18 zonnepanelen Gemiddeld zo’n €8.125 euro
5 gezinsleden 20 zonnepanelen Gemiddeld zo’n €9.000 euro
6 gezinsleden 24 zonnepanelen Gemiddeld zo’n €10.125 euro

De kostprijs voor het systeem met zonnepanelen zoals hierboven aangegeven is inclusief de verschuldigde BTW en ook de kosten voor de omvormer is reeds inbegrepen. Neem vrijblijvend contact op met zonnepaneel bedrijven die je graag verder helpen. Verder op deze pagina zullen we nog gedetailleerd ingaan op de individuele kostprijs die het kopen van een omvormer met zich meebrengt. Of bekijk: omvormers.

Welke besparing realiseren met zonnepanelen?

De belangrijkste reden waarom mensen er veelvuldig voor kiezen om te investeren in zonnepanelen is uiteraard terug te vinden in het feit dat er een structurele besparing mee kan worden gerealiseerd op de elektriciteitsfactuur. Hoe hoog deze besparing precies uitvalt is moeilijk aan te geven. Dit komt omdat de besparing bij zonnepanelen aanzienlijk kan worden beïnvloed door tal van verschillende factoren, namelijk:

 • Het vermogen waar de zonnepanelen over beschikken
 • Het aantal zonuren
 • De hellingshoek waaronder de zonnepanelen worden geplaatst

Pas wanneer alle drie de bovenvermelde factoren optimaal zijn kan er een zo hoog mogelijk rendement op je investering worden geboekt. Het spreekt echter voor zich dat er ook zoiets bestaat als een gemiddelde besparing die door zonnepanelen kan worden gerealiseerd.

Om er zeker van te zijn dat je toch enige inschatting kan maken op vlak van de besparing die je op je elektriciteitsfactuur kan realiseren hebben we het e.e.a. op vlak van gemiddelde kostprijs voor jou op een rijtje gezet:
De gemiddelde opbrengst waarvan sprake is bij zonnepanelen is doorgaans gelegen rond de 85% van het geïnstalleerde vermogen. Beschik je over een systeem met zonnepanelen met een totaal vermogen van 4.000 Wp? In dat geval wordt er vanuit gegaan dat dit systeem in staat moet zijn om op jaarbasis gemiddeld 3.400 kWh aan stroom te leveren. Om uiteindelijk het bedrag te kunnen achterhalen dat je per jaar kan besparen is het nodig om het aantal kWh te vermenigvuldigen met de actuele stroomprijs. Houd er dus rekening mee dat deze berekening aan wijzigingen onderhevig is. Een voorbeeld:
 • Totale kosten systeem: €6.500
 • Actuele stroomprijs: ongeveer €0,24 per kWh
 • Opbrengst zonnepanelen: gemiddeld 3.400 kWh
 • Jaarlijkse besparing: ongeveer €680
 • Te verwachten terugverdientijd systeem: zo’n 9 à 10 jaar

De bovenstaande berekening zal uiteraard in de komende jaren nog enigszins veranderen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de stroomprijs zal veranderen. Er kan dus perfect worden aangenomen dat het gemiddelde rendement van zonnepanelen hoger of iets lager zal komen te liggen. Het spreekt voor zich dat een hoger rendement eveneens automatisch zal resulteren in een beperktere terugverdientijd van de installatie. Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Installatie van zonnepanelen

Zonnestroom injectie

Het kan voorkomen dat je tijdens een zonnige periode meer energie opwekt dan je verbruikt. Als dat gebeurt is het mogelijk om de overtollige energie terug te leveren aan je energieleverancier. Zie pagina prosumententarief en zonnestroom injecteren. Voor meer informatie over dit onderwerp kijk je ook op deze website van de VREG: www.vreg.be.

Zonnekaart België

Op de zonnekaart die je op de website van EnergieSparen.be kunt vinden zijn analyses te zien die de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van elk van de meer dan 2,5 miljoen daken weergeven. Deze data is gecombineerd met gedetailleerde informatie van het KMI om dakdelen met veel zonlicht en de schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen) in kaart te brengen. Elk dak kent een initiële score en hebben daken met een goede score ook een indicatie van de kosten en opbrengsten als je er zonnepanelen of een zonneboiler op zou plaatsen. Houd er wel rekening mee dat de zonnekaart een indicatie van de kosten en de te verwachten winsten weergeeft. Laat installateurs je meer vertellen over de exacte mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Keuzes die de kostprijs beïnvloeden

Het spreekt voor zich dat de kostprijs van een systeem met zonnepanelen wordt beïnvloed door tal van uiteenlopende factoren. Op het eerste zicht lijkt het misschien niet zo, maar jij als toekomstige eigenaar van de zonnepanelen hebt hier een grote invloed op. Door het maken van verschillende keuzes met betrekking tot het kopen en het laten plaatsen van zonnepanelen is het namelijk mogelijk om het totale kostenplaatje lager of net hoger uit te laten vallen. Wij hebben de belangrijkste van deze keuzes voor jou op een rij gezet.

 • Keuze 1: Het soort zonnepaneel
  De eerste keuze legt meteen de basis voor de totale kostprijs die voor een systeem wordt aangerekend. Er zijn tegenwoordig op de markt namelijk verschillende soorten zonnepanelen terug te vinden die stuk voor stuk over hun eigen prijs, maar ook rendement beschikken. Voordat je bepaalde zonnepanelen gaat kopen is het dan ook altijd belangrijk om rekening te houden met de verhouding prijs-rendement. In ieder geval hebben wij de vier verschillende soorten zonnepanelen inclusief hun gemiddelde kostprijs alvast voor je opgesomd:

  1. Monokristallijne zonnepanelen
  Mono zonnepanelenIn eerste instantie zijn er de zogenaamde monokristallijne zonnepanelen. Bij dit type van zonnepanelen is de structuur van het verwerkte silicium opgebouwd uit één groot kristal. De ontwikkeling van deze stof tot een zonnecel die daadwerkelijk bruikbaar is, is kostbaar. Daar staat echter tegenover dat het rendement die de cel weet te realiseren bijzonder hoog ligt. Het gemiddelde rendement van monokristallijn zonnepanelen is dan ook gelegen ergens tussen de 14% en 18%. Daar kunnen de andere type zonnepanelen alleen maar van dromen.
  2. Polykristallijne zonnepanelen
  Poly zonnepanelenDe tweede mogelijkheid waarover je beschikt zijn zogenaamde polykristallijne zonnepanelen. Bij deze zonnepanelen is er sprake van een structuur van het verwerkte silicium die bestaat uit kristallen van een uiteenlopende grootte. Deze structuur zorgt er voor dat de zonnecellen van polykristallijn materiaal niet zo efficiënt zijn in het omzetten van zonnestralen in energie in vergelijking met de monokristallijn zonnepanelen. Daar staat echter tegenover dat polykristallijn materiaal in staat is om rechthoekige zonnecellen te maken. Dit zorgt voor een optimale benutting van de beschikbare oppervlakte, iets wat bij monokristallijn zonnepanelen nog wel eens durft te ontbreken. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om met behulp van polykristallijn zonnepanelen toch een rendement te boeken welke is gelegen rond de 14%.
  3. Dunne film zonnepanelen
  Amorf zonnepanelenDe voorbije jaren konden we een flinke opmars vaststellen van de zogenaamde dunne film zonnepanelen. In eerste instantie kenmerkten deze zonnepanelen zich door een aanzienlijk lager rendement in vergelijking met de alternatieven die op de markt verkrijgbaar waren. Dat is tegenwoordig niet langer het geval. Het rendement van dunne film zonnepanelen komt dan ook steeds dichter ten opzichte van de andere systemen en dat ondanks de aanzienlijke lagere aankoopprijs. Deze lagere aankoopprijs wordt veroorzaakt door het feit dat er tijdens het productieproces aanzienlijk minder materiaal is vereist. Het totale rendement bij dunne film zonnepanelen is tegenwoordig gelegen rond de 15%.
  4. Glas-glas zonnepanelen
  Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw en hebben een langere levensduur dan alle andere soorten panelen. Daarnaast is het zo dat deze soort minder snel degradeert en je dus langer kunt genieten van een hogere opbrengst op jaarbasis. Het is algemeen bekend dat zonnepanelen degraderen over de loop van zijn levenscyclus. Fabrikanten kunnen 90% van de capaciteit na 10 jaar en 80% na 20 jaar garanderen. Echter bij glas-glas zonnepanelen is de terugval in opwekcapaciteit niet zo groot en heb je dus na 25 jaar meer kWh’s kunnen opwekken. Maar voor deze panelen moet je wel meer geld neerleggen, mede ook omdat deze technologie nog vrij nieuw is (relatief weinig aanbod).

  Ondertussen ben je, je bewust van de verschillende soorten zonnepanelen die er op de markt zijn terug te vinden, maar dat geeft je nog geen goed zicht op de kosten die er voor worden aangerekend. Dat verandert wanneer we de kosten (all-in prijzen) als volgt opsommen:

  Type zonnepaneel Gemiddelde kostprijs (all-in prijzen)
  Monokristallijn zonnepaneel Gemiddeld €675 euro per paneel
  Polykristallijn zonnepaneel Gemiddeld €600 euro per paneel
  Dunnefilm zonnepaneel Gemiddeld €400 euro per paneel
  Glas-glas zonnepaneel Gemiddeld €850 euro per paneel
 • Keuze 2: Het type dak
  Eveneens een niet onbelangrijk punt waar veel mensen geen rekening mee houden is de constructie waar het dak over beschikt waar de zonnepanelen op geplaatst dienen te worden. In het bijzonder in Vlaanderen is het van belang om er bij stil te blijven staan dat het meeste rendement wordt behaald bij daken die over een hellingsgraad beschikken van tussen de 30 en 40 graden (het liefst 35 of 36 graden). Het merendeel van de schuine daken hebben gelukkig een hellingshoek van 45 graden. Dit zorgt er voor dat er slechts een zeer beperkte constructie moet worden geplaatst. Is er sprake van een plat dak? Dan dient er rekening te worden gehouden met het gebruik van consoles. Deze materialen zijn vereist om de meest optimale hoek te creëren. Hoeveel er extra wordt aangerekend per zonnepaneel bij een plat dak is dit uiteraard afhankelijk van het bedrijf waar een beroep op wordt gedaan. Het gemiddelde bedrag waar je rekening mee kan houden is evenwel gelegen tussen de €15 en €60 euro per console.
 • Keuze 3: Soort omvormer
  SMA omvormerOp het ogenblik dat je er voor kiest om zonnepanelen te kopen dien je eveneens rekening te houden met het aanschaffen van een zogenaamde omvormer. Een omvormer heeft als functie om de stroom die is opgewekt door jouw zonnepanelen om te zetten in elektriciteit welke thuis kan worden gebruikt. Omdat een omvormer verplicht deel dient uit te maken van een systeem met zonnepanelen is deze reeds standaard in elk systeem inbegrepen. Toch is het niet onbelangrijk om dieper in te gaan op de individuele kostprijs van een omvormer. Dit onderdeel staat er immers om bekend slechts over een levensduur te beschikken van tussen de 10 en 15 jaar. Daar staat tegenover dat zonnepanelen zelf een gemiddelde levensduur hebben van ongeveer 25 jaar. Je zal met andere woorden minimaal één keer de omvormer die deel uitmaakt van je systeem moeten laten vervangen.

  De kostprijs die voor een omvormer wordt aangerekend kan in ieder geval sterk uiteenlopend zijn. Heb je bijvoorbeeld een huishouden van 2 personen en ben je op zoek naar een omvormer voor een installatie van 16 zonnepanelen welke over een totaal vermogen beschikken van 4.000 Wp? In dat geval kan je er rekening mee houden dat je voor het kopen van een losse omvormer een bedrag dient te betalen van ongeveer €1.200 euro. In deze kostprijs zijn de installatiekosten niet inbegrepen (die liggen tussen de €200 euro en €450 euro per installatie).

 • Keuze 4: Het aantal zonnepanelen die moeten worden gekocht
  Eveneens een zeer belangrijke keuze heeft te maken met het aantal zonnepanelen waaruit je installatie dient te bestaan. Het is altijd belangrijk om er voor te zorgen dat het vermogen goed is afgestemd op het energieverbruik. Wanneer er te weinig stroom wordt opgewekt kan dit nog altijd aangevuld worden met de reguliere stroom van de energieleverancier. Het is tegenwoordig echter niet langer interessant om meer stroom op te wekken dan je daadwerkelijk verbruikt. De overgebleven hoeveelheid stroom zal dan wel teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet, de vergoeding die je daarvoor ontvangt ligt lager dan de gemiddelde stroomprijs die door de energieleveranciers in rekening wordt gebracht (heeft te maken met de regels omtrent salderen). Dit zorgt er voor dat er op dit vlak slechts weinig tot geen rendement kan worden behaald. Probeer dus altijd voor het aanschaffen te onderzoeken hoeveel zonnepanelen met welk vermogen tegemoet kunnen komen aan het energieverbruik dat door jou en je gezin wordt gerealiseerd. Experts raden aan om met een zonnepaneel systeem in ongeveer 75% van jouw energiebehoefte voor stroom te voorzien.
 • Keuze 5: De plaatsingskosten van zonnepanelen
  De kostprijs welke je dient te betalen voor het kopen van zonnepanelen is uiteraard slechts één ding. Op het ogenblik dat er zonnepanelen worden aangekocht moet er namelijk ook nog een beroep worden gedaan op de diensten van een vakman om deze te kunnen plaatsen. Een goede installatie is bij zonnepanelen van cruciaal belang. Niet alleen wordt op deze manier namelijk eventuele schade aan de panelen (en het dak) voorkomen, daarnaast kan er door een correcte oriëntatie ook nog eens een optimale opbrengst worden gerealiseerd. Ondanks het belang van een professionele plaatsing van zonnepanelen moet het gezegd worden dat hier uiteraard de nodige kosten aan verbonden zijn. Je kan er rekening mee houden dat de installatiekosten voor zonnepanelen zo’n 25% van het volledige prijskaartje in beslag nemen. Zie ook installatie zonnepanelen.
 • Keuze 6: Eventuele extra opties
  Indien je er voor kiest om een systeem met zonnepanelen te laten plaatsen spreekt het voor zich dat er ook enkele extra opties zijn waar je rekening mee dient te houden. Deze opties mogen dan wel niet verplicht zijn, dat zorgt er niet voor dat ze niet interessant kunnen zijn. Wij hebben de meest voor de hand liggende opties voor zonnepanelen alvast voor jou op een rij gezet:
  Type optie Gemiddelde kostprijs
  Monitorsysteem Tussen €90 & €160 euro
  Zonneboiler (2 panelen) Tussen €2.850 & €3.850 euro
 • Voorbeeld zonnepanelen op schuin dak

  Interessante bespaartips

  Ben je door bovenstaande informatie overtuigd geraakt door de interessante voordelen die het gebruik van zonnepanelen met zich meebrengt? Wil je daarom een installatie met meerdere van deze panelen op je dak voorzien?

  In dat geval kan het interessant zijn om rekening te houden met enkele bespaartips die wij speciaal voor jou hebben uitgezocht. Zoals je namelijk reeds hebt kunnen lezen kan het kopen van zonnepanelen wel eens gepaard gaan met een behoorlijke aankoopprijs. Door rekening te houden met de onderstaande tips kan hier een aantrekkelijke besparing op worden gerealiseerd.

  • Geleidelijke investering in zonnepanelen
   Veel mensen denken dat een investering in zonnepanelen draait om alles of niets. Er zou met andere woorden niet zoiets bestaan als de gulden middenweg. Dat is gelukkig niet correct. Niemand verplicht je dan ook om meteen een groot, compleet systeem met zonnepanelen te kopen en te laten plaatsen. Wil je bijvoorbeeld in het begin slechts een stukje van je energie opvangen door ze zelf te produceren middels zonnepanelen? Dan kan je er ook gewoon voor kiezen om te beginnen met slechts enkele zonnepanelen (het beste doe je dit met micro omvormers) in plaats van meteen een groot en uitgebreid systeem. Zo kun je je investering ook eenvoudig over een langere periode spreiden.
  • Zelf een handje helpen
   Het plaatsen van zonnepanelen is werk dat je maar beter kan overlaten aan een echte specialist. Daar zijn we het ongetwijfeld met elkaar over eens. Dit betekent echter niet dat je tijdens het volledige proces niet ook even zelf de handen uit de mouwen kan steken, in tegendeel. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de materialen waar gebruik van moet worden gemaakt aan te geven of kan een beetje doe-het-zelver ook het leggen van de bekabeling voor zijn rekening nemen (maar nooit de werkzaamheden in de meterkast: schakel een elektricien in). Om er zeker van te zijn dat mogelijke problemen kunnen worden voorkomen is het wel altijd aan te raden om even het advies van een specialist in te roepen. Een gemiddelde vakman heeft in ieder geval de mogelijkheid om zonder hulp zo’n 20 zonnepanelen per dag te plaatsen. Door jouw hulp kan alles een flink stuk sneller gaan en dat voel je op de eindfactuur.
  • Het aanvragen van een premie
   Vroeger waren er landelijke subsidies voor zonnepanelen waardoor de aankoopprijs er van kon worden gedrukt, maar tegenwoordig is dat niet langer het geval. Dit betekent echter niet dat je verplicht wordt om de hoofdprijs te betalen. Nagenoeg alle steden en gemeenten kiezen er namelijk tegenwoordig nog steeds voor om wel een bepaalde financiële tegemoetkoming te doen aan mensen die investeren in zonnepanelen. Op deze manier is het alsnog mogelijk om het investeringsbedrag enigszins te drukken. Let wel, de voorwaarden evenals de hoogte van de subsidie zijn afhankelijk van de stad of gemeente in kwestie. Voldoende onderzoek doen is dan ook vereist.
  • Zonnepanelen financieren met een groene lening
   Bijzonder veel mensen die er voor kiezen om te investeren in een systeem met zonnepanelen willen een deel van het vereiste bedrag graag financieren. Op deze manier hoeven ze niet zomaar alle beschikbare, eigen middelen te gaan gebruiken. Wist je dat je voor het financieren van een installatie met zonnepanelen gebruik kan maken van een zogenaamde groene lening? Een dergelijke lening afsluiten zorgt er voor dat je in vergelijking met een klassiek krediet toch een behoorlijke besparing (op de rente) kan realiseren. Je kunt een groene lening aanvragen via www.vlaanderen.be/energielening.

  Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

   

  Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

  Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs