Betaal ik BTW over zonnepanelen?
Je moet btw betalen bij de aankoop van zonnepanelen. Echter is het mogelijk om in bepaalde gevallen het btw-bedrag te recupereren of een korting van 15% op het tarief te krijgen.
6% btw mogelijk via renovatiepremie
Voor nieuwbouwwoningen is een btw-tarief van 21% van toepassing. Een woning renoveren kan aan een btw-tarief van 6%. Woningen die worden gerenoveerd moeten wel minstens 10 jaar oud zijn om als een bestaande woning te worden beschouwd.
Om van het btw-tarief van 6% te kunnen genieten moet je rekening houden met het volgende:
- Je mag de woning omvormen, renoveren, verbeteren, herstellen en onderhouden. Een oude woning volledig afbreken en herbouwen of alleen enkele muren behouden kan niet. Reinigingswerken, zoals het schoonmaken van ramen, zijn tevens ook uitgesloten.
- Het moet gaan om een private woning. Kantoorgebouwen en winkels komen niet in aanmerking.
- Je moet de werken laten uitvoeren door een aannemer.
- Je moet aan jouw aannemer een attest afleveren waarin je verklaart dat de woning ouder is dan 10 jaar en dat de woning voor private doeleinden zal gebruikt worden.
Meer over de renovatiepremie vind je op EnergieSparen.be
Btw voor particulieren
Ben je niet btw-plichtig dan ontvang je bij de verkoop van jouw groenestroomcertificaten aan jouw netbeheerder het bedrag van de minimumsteun zonder btw. Zie: www.belgium.be
Als je elektriciteit produceert voor eigen verbruik oefen je geen economische activiteit uit zoals bedoeld in de btw-wet. Zelfs niet als de productie af en toe jouw eigen verbruik overschrijdt. De groenestroomcertificaten die je ontvangt worden gezien als een financiële stimulans om groene stroom te produceren.
Als de omvang van jouw zonnepanelen een productie mogelijk maakt die ruimschoots het verbruik van de woning overschrijdt, stel je een belastbare handeling en ben je in dit geval wel btw-plichtig.
In dat geval is er ook geen terugdraaiende teller meer en is er een daadwerkelijke verkoop aan een elektriciteitsleverancier. Zowel de verkoop van groene stroom als de verkoop van de certificaten zal dan onderworpen zijn aan btw. Neem vrijblijvend contact op met specialisten die je verder kunnen helpen.
Btw voor bedrijven
Stel je een belastbare handeling (zoals beschreven in de vorige paragraaf)? Als de productiecapaciteit van jouw installatie veel groter is dan het verbruik of als er effectief injectie is op het net (en dus verkoop van opgewekte stroom aan een elektriciteitsleverancier) is de kans groot dat dat als een economische activiteit beschouwd wordt.
Zowel de verkoop van groene stroom als de verkoop van certificaten is dan onderworpen aan de btw. In dat geval moet je een btw-aangifte indienen bij jouw btw-controlekantoor. Je mag wel de betaalde btw bij de aankoop van de zonnepanelen recupereren. Jouw btw-controlekantoor weet of je btw-plichtig bent.
Kom je in aanmerking voor vrijstelling als bedrijf zijnde?
Je wordt vrijgesteld van belasting als jouw totale omzet niet meer bedraagt dan €5.580 euro per kalenderjaar. Het (ver)kopen van groenestroomcertificaten is dan niet onderworpen aan de btw-verplichtingen.
Btw voor bedrijven onder het forfaitair stelsel
Bedrijven die onder het forfaitair stelsel vallen, voeren geen btw-boekhouding, maar zijn wel btw-plichtig en mogen geen kosten aftrekken.
Je bent btw-plichtig
Factuur bij elke verkoop. Je wacht op een bestelbon om een factuur op te sturen. Je maakt een factuur op inclusief btw. Jouw factuur moet gericht zijn aan Eandis, of in het geval van Infrax aan de netbeheerder zelf (PBE, Inter-Energa, Infrax West, IVEG).
Jouw factuur moet minimaal de volgende zaken bevatten:
- btw-nummer
- het PV-nummer van de installatie
- het aantal verkochte groenestroomcertificaten
- de productiemaand waarop de verkochte groenestroomcertificaten betrekking hebben (als de productie het resultaat is van meerdere maanden, vermeld je de maand waarin je de meterstand doorgaf en die dus in de certificatendatabank wordt vermeld
- de eenheidsprijs per groenestroomcertificaat
- de maatstaf van heffing
- het bedrag van de factuur exclusief en inclusief btw
Of laat de teruggave door jouw zonnepanelen installateur regelen. Er zijn zonnepaneelbedrijven die de aangifte en de teruggave volledig uit handen nemen.
Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Hoe kies ik mijn zonnepanelen leverancier?
> Hoe werken zonnepanelen?
> Hoeveel elektriciteit kan een zonnepaneel opwekken?
> Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
> Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
> Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?
> Waar worden zonnepanelen geplaatst?
> Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?
Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q