Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen besparen een hoop geld en het is ook nog eens beter voor een duurzame toekomst. Door de overheid wordt het aanschaffen van zonnepanelen sterk aangemoedigd, want voor 2023 moet 16 procent van het Vlaamse energieverbruik afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Deze overgang kost particulieren en ondernemers wel eerst een investering, maar het levert ze ook weer een hoop op. Je betaalt de aankoop, maar je bespaart op je energienota.

De kosten van zonnepanelen bestaan in principe uit de panelen, de omvormer en montagesysteem inclusief bekabeling. Verder zijn er additionele kosten zoals de montagekosten en voorrijkosten van de monteur. Ook moet je denken aan de kosten voor het inhuren van een elektricien om de omvormer aan te sluiten op de meterkast. Mocht je geen geld hebben voor deze investering dan dien je ook aan rentekosten voor een eventuele (groene) lening te denken.

Schuin dak zonnepanelen

Gemiddelde kosten

Wat zonnepanelen kosten is niet precies te zeggen omdat elk dak anders is en dit het systeem dat uiteindelijk geplaatst wordt op een bepaalde manier zal beïnvloeden. Eerst kun je kijken naar je gezinssituatie.

Ben je bijvoorbeeld alleen, dan voldoen gemiddeld zo’n 8 zonnepanelen voor je energiebehoefte. Wat je dan kwijt bent voor een gewoon systeem (mono of poly) ligt gemiddeld tussen de €3.500 euro en de €5.600 euro inclusief omvormer en montage. De kosten kunnen hoger worden als je bijvoorbeeld een huishouden voert met 6 personen. Dan ben je tussen de €8.500 euro tot €12.500 euro kwijt voor zo een 24 zonnepanelen.

De kosten voor huishoudens met 2 tot en met 5 personen liggen tussen de eerder genoemde bedragen. Met 8 panelen kun je op jaarbasis al zo een €300 euro besparen op je energierekening en dus in 25 jaar je investering bijna driemaal terugverdienen. Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Voorbeeldprijzen

De meest gangbare zonnepanelen hebben een vermogen van 240 Wattpiek. Dit is de te leveren capaciteit onder de meest ideale omstandigheden. Daarbij staat 0.85 kWh gelijk aan 1 Wattpiek (Wp). Als je weet hoeveel kWh je per jaar op wilt wekken, dan kun je aan de hand van een tabel omrekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Je kunt aan de hand daarvan bekijken wat de kosten zijn.

Aantal op te wekken kWh: Vermogen in Wp: Aantal benodigde zonnepanelen:
500 588 2-3
1000 1166 5
1750 2058 8-9
3500 4118 16
5000 5882 24-25

Een gemiddeld huishouden gebruikt 3500 kWh per jaar aan elektriciteit. Daarvoor is in totaal meer dan 4000 Wp voor nodig. Als je dan in het schema kijkt zie je dat dit gelijk staat aan 16 zonnepanelen. Deze panelen leveren het jaarlijkse gemiddelde energieverbruik.

Laat installateurs je meer vertellen over de prijzen van zonnepaneel systemen. Vraag gratis offertes op met kostenberekening en het te behalen rendement.

Soorten panelen

Zonnepanelen zijn er in vier verschillende soorten, namelijk monokristallijn, polykristallijn, glas-glas en dunne film. Glas-glas is van de hoogste kwaliteit, maar is gelijk ook het duurst. Amorfe (of dunne film) panelen zijn zeer flexibel omdat ze erg dun zijn en kosten daarom ook het minste (ook omdat je per m2 er het minste mee kunt opwekken). Lees ook pagina soorten zonnepanelen voor meer informatie over de verschillen in de diverse panelen.

Plat dak voorbeeld zonnepanelen

Installatiekosten

De installatiekosten van zonnepanelen liggen op ongeveer een 25% tot 33% van de aankoopprijs. De installatiekosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid panelen die je wilt laten aanbrengen en liggen gemiddeld tussen de €500 en €3.000 euro. Tussen de drie en zes panelen liggen de kosten gemiddeld rond de €500 euro, bij 51 tot 63 panelen (denk aan daken van boerderijschuren bijv.) zijn de kosten zo’n €3.000 euro tot €4.500 euro gemiddeld. Dat is ongeveer 25% van de totaalprijs, maar dan heb je wel foutloos geïnstalleerde zonnepanelen, gemonteerd door een betrouwbare installateurs.

Je kunt eventueel besparen op de installatiekosten, maar dat wordt niet in elke situatie aangeraden. Als je zelf een technisch onderlegd persoon bent, dan is het mogelijk om de zonnepanelen zelf te installeren. Als het gaat om systemen kleiner dan 600 wattpiek dan kun je deze rechtstreeks aansluiten op het net, alles hierboven vergt een aparte groep in de meterkast. Deze dien je altijd door een elektricien aan te laten leggen. Grotere systemen vereisen ook verzwaring van het dak, hier dien je wel rekening mee te houden. Andere voordelen om toch een installateur in te huren is dat ze tot wel 20 panelen per dag kunnen installeren. En ze zorgen ervoor dat ze na plaatsing goed werken. Bovendien bestaat er zoiets als een installatie garantie, waarbij de installateur een garantie geeft op een correcte installatie van het systeem. Dit houdt ook de werkzaamheden van een elektricien in de meterkast in.

Subsidieregelingen

Op dit moment bestaan er helaas geen subsidies meer. Maar dat hoeft je niet af te schrikken als je van plan bent zonnepanelen aan te schaffen, want er zijn andere regelingen die de overheid heeft getroffen. Zo kun je als gebruiker van zonnepanelen je BTW op je investering terugvragen. Bovendien is het een goede investering, want het bespaart je jaarlijks een hoop geld. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee en op jaarbasis bespaar je €500 tot €1.200 euro aan energiekosten. De BTW-regeling is interessanter dan de oude subsidieregelingen, ontdek waarom.

Groene lening

Geen geld voor een investering in zonnepanelen? Daar kun je dan een lening voor afsluiten, oftewel een groene lening met een extra laag rentetarief. Bij zo’n lening mag je maximaal 75% gebruiken voor de financiering van zonnepanelen en de andere 25% voor bijvoorbeeld overige maatregelen om energie te besparen; denk aan isolatie, isolatiekozijnen, warmtepompen en dubbelglas. Bij de aanvraag hiervan dien je een omschrijving van de zonnepanelen aan te leveren, de opbrengst en de besparing op je energierekening. Zie de website: www.vlaanderen.be/energielening.

Plaatsing zonnepanelen

Waar je op moet letten bij de aanschaf

Er komt een hoop kijken bij het aanschaffen van zonnepanelen. Voordat je een aankoop gaat doen moet je je hier natuurlijk eerst in verdiepen. Een ding waar veel mensen op letten is de prijs, maar dat is niet zo verstandig. Het is namelijk net zo belangrijk om te kijken naar wat de grootte van het systeem is, want hoe kleiner ze zijn, hoe minder rendement ze leveren. Er zijn veel leveranciers die willen dat je bij hen koopt, daarom is het verstandig om rustig je tijd te nemen en het aanbod te vergelijken. De ene is vaak net wat duurder dan de andere, maar is het wel dat de duurdere leveranciers betere kwaliteit en service leveren. Dit is erg belangrijk als je op het punt staat om zonnepanelen aan te schaffen. Bekijk ook pagina aandachtspunten.

  • Kwaliteit zonnepanelen
    Ook de kwaliteit van de panelen is een belangrijk deel. Bij de aanschaf van zonnepanelen van hoge kwaliteit verminder je de kans op problemen en schade aanzienlijk. Als je panelen van lagere kwaliteit aanschaft is die kans namelijk een stuk groter. Er zijn vier verschillende soorten zonnepanelen, namelijk monokistallijn, polykristallijn, glas-glas en dunne film. De prijzen hiervan liggen ver uit elkaar, maar ook de kwaliteit ligt ver uit elkaar. De duurste, de glas-glas panelen zijn van beste kwaliteit. Polykristallijn ligt ongeveer in het midden qua prijs en kwaliteit en dunne film is goedkoop, maar is ook van de minste kwaliteit. Het is erg fragiel omdat het dun is.
  • Kwaliteit omvormer
    Ook de kwaliteit van de omvormer is belangrijk. Die is van wezenloos belang, even belangrijk als de kwaliteit van zonnepanelen. De omvormer zorgt ervoor dat gelijkstroom in wisselstroom om wordt gezet. Je moet letten op het vermogen van de omvormer, want het vermogen moet juist afgestemd zijn op het totale vermogen van de zonnepanelen. Bij je netbeheerder kun je navragen wat de hoofdaansluiting is zodat je hem hier op kan aansluiten. Bekijk daarbij goed wat het rendement is. Omvormers hebben een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar, dus let ook op de vervangingskosten. Ook is het belangrijk om te weten of je een of meerdere MPP-trackers hebt.

Het is altijd aan te raden om bij verschillende leveranciers uit jouw regio een offerte op te vragen zodat je duidelijk voor ogen krijgt wat de prijzen gemiddeld zijn en hoe het zit met de kwaliteit.

Tips

Als je na het aanvragen van offertes in contact staat met installateurs die je adviseert over de mogelijkheden, dan dien je een aantal dingen na te vragen. Probeer erachter te komen wat de garantie is, want als er iets misgaat, dan wil je wel recht hebben op garantie. Daarnaast dien je je te laten informeren over het onderhoud. Hoe meer je weet, hoe meer baat je hebt bij je zonnepanelen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs