Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Premies zonnepanelen

De laatste premieregeling voor zonnepanelen (groenestroomcertificaten) in België dateert uit 2008 en werd aangeboden in het Vlaams Gewest, Brussel en Wallonië. Omdat het zo een groot succes was zorgde dit voor een enorme verhoging van het totaal geplaatst vermogen. In de volgende tabel is het effect van de oude premieregeling duidelijk te zien. In 2010 is de capaciteit in Megawatt meer dan verdrievoudigd ten opzicht van 2009. In de jaren erna is er op jaarbasis niet meer zoveel zonnepanelen geïnstalleerd.

Gebied 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
België 2 4 22 71 363 1,037 1,812 2,650
EU-27 2,170 3,420 4,940 10,380 15,860 29,829 53,357 68,647

Bron: Wikipedia

Komt er weer een nieuwe subsidieregeling?

Het is natuurlijk een goede vraag of het wellicht slim is om nog even te wachten met het doen van een investering in zonnepanelen. Een premie op je nieuwe zonnepaneel systeem is natuurlijk mooi meegenomen. Zonnepanelen kunnen ook zonder premie interessant zijn. Neem vrijblijvend contact op met zonnepaneel monteurs die je verder kunnen helpen. Houd wel rekening met het prosumententarief.

Zonnepaneel op het dak

Regelingen voor particulieren

Elke vorm van financiële steun vanuit de overheid of een gemeente zal ervoor zorgen dat je zonnepanelen nog sneller terugverdient zijn. Je kunt ook kijken naar alternatieven om de terugverdientijd te verkorten.

 • Btw terug
  Je moet btw betalen bij de aankoop van zonnepanelen. Echter is het mogelijk om in bepaalde gevallen het btw-bedrag te recupereren of een korting van 15% op het tarief te krijgen. Zie: btw zonnepanelen.
 • Lokale premies
  Ook lokale gemeenten kunnen je tegemoet komen in de kosten voor het plaatsen van een zonnepanelen systeem. Zo heeft de gemeente Essen bijvoorbeeld de volgende regeling voor fotovoltaïsche zonnepanelen: ‘de gemeente Essen geeft voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen voor de productie van elektriciteit per adres eenmalig een subsidie van 10% op de gefactureerde kosten (incl. btw en plaatsing); met een maximum van 200 euro.’

  Op deze website van de overheid kun je alle premies in België terugvinden: www.premiezoeker.be.

  Zakelijke subsidies

  Er zijn geen speciale regelingen voor bedrijven die van plan zijn om zonnepanelen te plaatsen. Er zijn wel extra voorwaarden en dient er bijvoorbeeld specifieke meters geplaatst te worden indien je systeem groter is dan 10 kilowatt. Bedrijven plaatsten meestal installaties groter dan 10 kilowatt. In dit geval is het nog wel mogelijk om in aanmerking voor groenestroomcertificaten te komen.

  Zonnepanelen voorbeeld op het dak

  Terugverdientijd verkorten met subsidies

  Het is tegenwoordig makkelijker om een zonnestroom installatie terug te verdienen dan voorheen. De gemiddelde terugverdientijd ligt rond de 8 jaar. Hoelang je er precies erover doet, is afhankelijk van een aantal factoren. De subsidies die je kunt ontvangen is een goed voorbeeld. Door de financiële tegemoetkomingen kan de terugverdientijd aanzienlijk verkort worden. Het is daarom altijd verstandig om te kijken waar je recht op hebt. Het is zeker de moeite waard om ook gebruik te maken van alle regelingen die er bestaan. Dit kost misschien veel tijd en papierwerk, maar je kunt veel geld ervoor terug krijgen. Hoe sneller het zonnestroomsysteem zichzelf terugverdiend, hoe langer je kan profiteren van gratis stroom. Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

  Bronnen:
  VREG.be
  Premiezoeker.be

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs