Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Krijg ik garantie op zonnepanelen?

Als je zonnepanelen gaat kopen dan betekent dit eigenlijk altijd een stevige investering. Het is belangrijk om te weten of je een garantie krijgt op je zonnepanelen en ook voor hoe lang. Er kan over het algemeen gesproken worden over meerdere type garanties.

Het gehele systeem

Met zonnepanelen wordt meestal het gehele systeem bedoelt, maar als je het hebt over de panelen zelf dan zijn dit slechts onderdeel van het systeem. Een zonnestroom systeem bestaat dus uit de zonnepanelen, de omvormer, de bekabeling, het montagesysteem en de toebehoren. Bijna geen enkel bedrijf geeft een garantie op het gehele systeem zelf, de garantie heeft betrekking op een onderdeel van het systeem (ook omdat elk onderdeel vrijwel altijd door een ander fabrikant gemaakt wordt). Er zijn wel (internationale) bedrijven actief in Vlaanderen die bijvoorbeeld een productiegarantie (anders dan productgarantie) bieden. Dit betekent dat je nieuwe panelen krijgt als je systeem niet het beloofde aantal kWh’s over een looptijd van 10 jaar behaald. Hoeveel zonnestroom jouw systeem zal produceren is afhankelijk van de situatie thuis en welke panelen + omvormer je neemt.

Vermogensgarantie

Als we puur kijken naar de panelen is het zo dat als gevolg van degradatie zonnepanelen in opwekvermogen achteruitgaan gedurende de levensfase. Het weer (vooral vocht) en het UV-licht tasten de zonnepanelen aan. Met een vermogensgarantie weet je dat je na bijvoorbeeld 10 jaar nog steeds een opbrengst hebt van 90% van het oorspronkelijke rendement (alle fabrikanten geven zo een garantie). Mochten de panelen na 10 jaar dus minder dan die 90% van het maximum opwekken dan krijg je nieuwe panelen. Er zijn fabrikanten die ook een garantie geven tot 20 jaar na aankoop van de panelen (in dit geval is de garantie na 10 jaar 90% en na 20 jaar 80% van het maximum). Verder zijn er nieuwe type zonnepanelen, genaamd glas-glas zonnepanelen. De techniek zorgt er voor dat de degradatie aanzienlijk minder is en er dus na 20-25 jaar veel minder verlies in opwekcapaciteit is.

Zonnepanelen installatie

Productgarantie

De productgarantie is de standaard garantie die je op de producten krijgt en vallen hier bijvoorbeeld fabrieksdefecten onder. Op producten zoals de omvormer en bevestigingsmaterialen is de garantie meestal 5 jaar.

Installatiegarantie

Er is ook zoiets als een installatiegarantie. Mocht je het systeem laten installeren door jouw installateur dan krijg je bij goede bedrijven ook een garantie op de installatie. Deze duurt veelal 2 jaar. Is het systeem niet goed geïnstalleerd en heb je daardoor minder opbrengsten? Dan komen ze terug om het in orde te maken. Let er wel op dat sommige bedrijven in zo een geval voorrijkosten berekenen. Het is flauw als dit niet vooraf gecommuniceerd wordt natuurlijk (het staat vast in de ‘kleine lettertjes’).

Extra aandachtspunt

Weet dat na een reparatie of vervanging van onderdelen de garantietermijn niet opnieuw begint, maar gewoon door telt waar je was. Als je aanspraak wilt doen op een garantie dan is het noodzakelijk om de originele factuur te tonen. Bewaar deze dus altijd goed, desnoods digitaal door een foto van te maken.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
> Werken zonnepanelen als het bewolkt is?
> Betaal ik BTW over zonnepanelen?
> Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
> Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?
> Wat is een slimme meter?
> Wat zijn de beste zonnepanelen?
> Zit er vermogensgarantie op zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs