Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Prosumententarief

Alle afnemers moeten een solidaire en redelijke vergoeding betalen voor de diensten die de distributienetbeheerder levert. Het prosumententarief is het tarief dat sinds 1 juli 2015 wordt aangerekend aan consumenten met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt én een terugdraaiende teller voor het gebruik van het distributienet. Het prosumententarief is een distributienettarief en geen belasting.

Wat zijn prosumenten?

Prosumenten zijn consumenten die zelf (een deel van) hun energie opwekken via zonnepanelen, WKK-installaties en/of windmolens. En zijn zowel producent als consument. De prosumenten droegen vroeger niet bij aan het gebruik van het elektriciteitsdistributienet van de netbeheerder (behalve in het geval van netto stroomafname), terwijl ze het net in twee richtingen gebruiken (afname en injectie). De netkosten werden vooral gedragen door netgebruikers zonder een decentrale productie-installatie. Deze ongelijkheid wordt via het prosumententarief rechtgetrokken zodat de netkosten verdeeld worden over iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt. De volledige, meer technische definitie bevindt zich in de tariefmethodologie 2017-2020.

Waarom wordt het prosumententarief aangerekend?

Voor het gebruik van het elektriciteitsdistributienet. Op deze manier dragen ook prosumenten mee aan de kosten van de netinfrastructuur (afschrijvingen, financieringskosten, onderhoudskosten en de vennootschapsbelasting).

Prosumenten met een terugdraaiende teller droegen tot 1 juli 2015 niet bij aan het gebruik van het distributienet van de netbeheerder, terwijl ze het net wel in twee richtingen gebruiken, namelijk voor afname (als de zon niet schijnt of als de installatie minder opwekt dan werd verbruikt) en injectie (als de installatie meer opwekt dan wat op dat moment verbruikt werd). Ze gebruiken het net als het ware als een vorm van opslag voor het overschot van hun productie. Ze kunnen in de zomer overschotten injecteren in het net en die later, in de winter, opnieuw afnemen. Deze opslag en afname was vroeger gratis doordat het tarief volledig gebaseerd was op de teller die door het terugdraaien dit proces niet kon registreren.

De netkosten werden daarom vooral gedragen door netgebruikers zonder een installatie. Deze ongelijkheid wordt via het prosumententarief rechtgetrokken zodat de netkosten worden verdeeld over iedereen die het elektriciteitsdistributienet gebruikt.

Wie heeft het prosumententarief goedgekeurd?

De VREG, op vraag van de netbeheerders.

Wat is het prosumententarief?

Het tarief verschilt per netgebied en is afhankelijk van het maximale AC-vermogen van de omvormer(s) van de installatie. Hoe groter het vermogen, hoe meer je betaalt voor het gebruik van het distributienet. Er werd gekozen voor het maximale AC-vermogen van de omvormer omdat dit de beste indicator is om de maximale impact die de installatie op de werking van het net kan hebben, weergeeft.

Netbeheerder Tarief 01.01.2017 – 31.12.2017 (incl 21% BTW)
Gaselwest €128,15 euro
Imea €97,99 euro
Imewo €104,88 euro
Intergem €93,36 euro
Iveka €107,09 euro
Iverlek €104,89 euro
Sibelgas €112,71 euro
Infrax West €98,69 euro
Inter-Energa €89,87 euro
Iveg €114,05 euro
PBE €96,72 euro

Om te weten hoeveel je gaat betalen, vermenigvuldigt je het maximale AC-vermogen van jouw omvormer(s) met het bedrag van het netgebied.

Rekenvoorbeeld prosumententarief

Een rekenvoorbeeld: je ontvangt een afrekening met factuurdatum 20/9/2015:

  • Je hebt een PV-installatie met een maximaal AC-vermogen van 2,9 kW
  • Jouw netgebied is Inter-Energa
  • Je verbruiksperiode is 1/7/2015 t.e.m 16/9/2015

Berekening:

  • juli: (2,9 kW x €84,80 euro)/365×31 dagen = €20,89 euro
  • augustus: (2,9 kW x €87,15 euro)/365×31 dagen = €21,47 euro
  • september: (2,9 kW x €99,49 euro)/365×16 dagen = €12,65 euro

Totaal: €55,01 euro

Hoe gebeurt de facturatie?

Jouw energieleverancier rekent het prosumententarief aan via de voorschotfactuur of de jaarafrekening. De aanrekening startte op 1 juli 2015 en wordt pro rata aangerekend op basis van het aantal dagen van de verbruiksperiode.

Wat indien je geen eigenaar bent van de zonnepanelen op je dak?

Het prosumententarief wordt steeds aangerekend aan de netgebruiker. Dit is de persoon of organisatie die op een bepaald adres elektriciteit verbruikt en is niet noodzakelijk de eigenaar van de zonnepanelen.

Het is de netgebruiker die gebruik maakt van de terugdraaiende teller en bijgevolg niet volledig bijdraagt voor zijn gebruik van het distributienet. Je kan als netgebruiker natuurlijk altijd afspraken maken met de eigenaar van de zonnepanelen over de aangerekende kosten. Het prosumententarief zal echter steeds aangerekend worden aan de netgebruiker.

Nog vragen over het prosumententarief?

Open de veelgestelde vragen (.pdf-file) van VREG.be.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
> Werken zonnepanelen als het bewolkt is?
> Betaal ik BTW over zonnepanelen?
> Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
> Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?
> Wat is een slimme meter?
> Wat zijn de beste zonnepanelen?
> Zit er vermogensgarantie op zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

Bronnen:
VREG.be
VREG.be – Tariefmethodologie 2017-2020
Vlaanderen.be
Fluvius

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs