Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Installatie zonnepanelen

De installatie van zonnepanelen kun je als je handig bent wellicht zelf doen. Tegenwoordig is dit onder andere prima mogelijk omdat zonnepaneel aanbieders doe-het-zelf pakketten met een uitgebreide handleiding aanbieden. Maar om er voor te zorgen dat de panelen zo veilig mogelijk en op een zo een optimaal mogelijke plaats gemonteerd worden is het een goed idee om dit karwei over te laten aan deskundige installateurs. De meerprijs is te overzien en wordt een gemiddeld systeem van 14 panelen voor tussen de €600 euro en €1100 euro geplaatst. Op die manier weet je zeker dat je het beste rendement uit jouw systeem kunt halen.

Schuin dak voorbeeld zonnepanelen

Installatiekosten

De totale kosten van de installatie hangen af van verschillende factoren. Er zijn om te beginnen diverse soorten zonnepanelen. Deze kunnen ook op verschillende manieren geïnstalleerd worden. Om te weten te komen wat de exacte installatiekosten (en de kosten voor het hele systeem) zijn is het verstandig om eerst meerdere vrijblijvende offertes aan te vragen bij installateurs.

Een voorbeeldberekening van de installatiekosten voor een gemiddeld gezin:

De familie Jansen uit Amsterdam woont in een jaren ’30 hoekwoning. Het gezin bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen. Het elektriciteitsverbruik van de familie Jansen is 3500 kilowattuur (kWh) per jaar. Hun doel is om 50% van de energiekosten te besparen door middel van een zonnepanelen systeem dus dat komt neer op 1750 kWh. Deze waarde moeten ze omrekenen naar het benodigde totale vermogen van de panelen. Dit doen ze door het gewenste kWh te delen door de factor 0.85 (in Vlaanderen gaan installateurs uit van een correctiefactor (soort van verlies) van ongeveer 0.85, er zijn ook installateurs die uit gaan van een factor 0.9). Dus in dit geval is dat 1750 kWh : 0.85 = 2058 Wattpiek (Wp).

Een systeem met dit vermogen kost met de actuele prijzen in gedachte ongeveer €4000 euro. De installatiekosten bedragen €1000 euro. De totale kosten van het zonnepanelensysteem zijn €5000 euro. De terugverdientijd van een zonnepanelensysteem is afhankelijk van verschillende factoren. Je leest hier meer over op de pagina zonnepaneel rendement.

Ook zonnepanelen kopen? Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Factoren die de installatiekosten beïnvloeden:

 • Elektriciteitsbehoefte
  De kosten van zonnepanelen worden beïnvloed door je elektriciteitsbehoefte. Zoals je in de berekening hebt gelezen hangen de installatiekosten voor een groot deel af van de gewenste hoeveelheid kWh die opgewekt moet worden op jaarbasis.
 • Bereikbaarheid
  Ook de bereikbaarheid van de locatie waar de panelen geïnstalleerd gaan worden speelt een rol. Voldoet een trap of moet er een hoogwerker of steiger komen?
 • Soort dak en dakconstructie
  Wanneer je zonnepanelen wilt installeren op een plat dak dienen de panelen in consoles te worden geplaatst. De extra kosten voor deze consoles bedragen ongeveer €9 euro per paneel. Bij installatie op een plat dak zijn geen kosten voor een steiger nodig.
 • Meter
  Beschik je over de juiste meter voor een terugleververgoeding? De kosten voor zo een slimme meter bedragen ongeveer €100 euro.

Tips bij de installatie

Zonnepanelen kunnen op meerdere manieren geïnstalleerd worden. Onderstaande tips helpen je om het hoogst haalbare rendement uit jouw zonnepanelen te halen.

 • Plaats de zonnepanelen gericht op het zuiden in een hellingshoek van 35 graden. Op die manier vangt het paneel het meeste zonlicht.
 • Installeer de zonnepanelen op een vlak dak zonder obstakels en zonder schaduw. Let dus op nabije bomen en hoge gebouwen.
 • Zorg er voor dat de omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst wordt. Dit beperkt opbrengstverliezen.
 • Geluid van buiten kan overgedragen worden in de woning. Dit kun je voorkomen door ruimte tussen de draagconstructie van de panelen en de woningscheidende wanden te laten.
 • Zorg er voor dat de warmte kan ontsnappen. Dit doe je door zo veel mogelijk ventilatieruimte te creëren tussen de zonnepanelen en de omvormer. Een hogere temperatuur zorgt voor lagere elektriciteitsopbrengst.
 • Een zonnepanelensysteem van maximaal 2,25 ampère, wat gelijk staat aan een vermogen van 600 wattpiek, kun je aansluiten op een bestaande stroomgroep. Een systeem met een hoger vermogen dan 600 wattpiek dient te beschikken over een eigen stroomgroep. De kosten voor een elektricien (de installatiekosten) zijn ongeveer €250 euro tot €450 euro per installatie.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs