Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

MPP-tracking

Een omvormer is een essentieel apparaat bij ieder aan het stroom gekoppeld systeem. De omvormer heeft hierbij meerdere taken. Een van de taken is natuurlijk om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. Dit is nodig, zodat de apparaten in je huis of elders ook gebruik kunnen maken van de opgewekte stroom van de zonnepanelen. De omvormer zal hierbij op verschillende zaken letten. Zo let het erop of de wisselstroom wel synchroon loopt met de stroom van het net en ook of de zonnepanelen op de meest efficiënte spanning werken, wat ook wel het MPP-tracking wordt genoemd. De MPP staat voor Maximum Power Point.

Het is belangrijk voor een omvormer om zoveel mogelijk stroom te krijgen uit de zonnepanelen welke zijn aangesloten en om deze in elektriciteit om te zetten voor het stroomnet. Het net wordt ook continu in de gaten gehouden en wanneer de spanning of frequenties niet binnen specifieke bandbreedtes zit dan zal voor de veiligheid de omvormer uitgezet worden. En dit is zeer goed. Als een elektricien namelijk de hoofdschakelaar uitzet dan wilt hij niet een stroomschok krijgen van de zonnepanelen.

Wat is MPP-tracking?

Er is een punt dat de zonnecellen een maximaal vermogen leveren. Dit punt is het MPP punt, het Maximum Power Point. Aangezien de vermogenscurve van een zonnecel afhankelijk is van verschillende omstandigheden is het goed om het MPP punt te meten. En met een MPP-tracking is dit mogelijk. Het is mogelijk om een MPP-tracker te gebruiken welke in een omvormer kan zitten.

Men kan hiermee het MPP punt vinden door bijvoorbeeld te starten bij een hoge spanning en deze continu iets te verlagen om een punt te krijgen waarbij het vermogen niet meer toeneemt. Dan heb je het MPP punt bereikt. Door vervolgens de spanning steeds iets te verhogen of te verlagen kan men controleren of men nog steeds op het MPP punt zit. Dit is dus onder andere wat een omvormer continue aan het doen is als deze werkende is.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs