Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Informatie zonnecollector

Een zonnecollector kan zonlicht omzetten in warmte. Deze warmte kan vervolgens thuis in verschillende toepassingen worden gebruikt. Zoals proceswarmte, het verwarmen van ruimtes of (tap)water. De collectoren kunnen tevens worden gebruikt om in de zomer het grondwater onder een huis of gebouw op te warmen. In de winter kan dan via een waterpomp het gebouw zeer efficiënt verwarmd worden. Door deze oplossingen te combineren kan er enorm gereduceerd worden op CO2-uitstoot en stookkosten.

Wat is een zonnecollector?

De werking van een zonnecollector is eenvoudig. Wanneer een metalen voorwerp een tijd in de zon ligt, wordt deze warm. Het principe van de zonnecollector is vrijwel hetzelfde. Over het algemeen bevat de collector een metalen voorwerp waar een medium doorheen stroomt. Zo kan de gewonnen warmte worden afgevoerd.

Soorten zonnecollectoren

Er zijn verschillende soorten zonnecollectoren. Vooral de vlakke-plaat zonnecollector en de vacuümbuizen worden gebruikt voor decentrale opwekking. Voor centrale opwekking worden de parabolische trog en hete lucht collectoren gebruikt.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

Een zonnepaneel is ontworpen om met zonlicht elektriciteit op te wekken. Dit gebeurt met de fotovoltaïsche cellen van het paneel. De zonnecollector zet het zonlicht niet om in elektriciteit, maar in warmte. De warmte kan vervolgens op diverse manieren worden toegepast.

Bron: Zonnecollector

 

Offertes voor zonneboilers ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs