Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Rendement zonneboiler

Een zonneboiler die op de juiste manier geïnstalleerd is zal direct na installatie rendement opleveren. Het rendement haal je uit de lagere energiekosten voor gas die je zult hebben. Het is mogelijk om op jaarbasis tot wel 50% op de kosten voor gas te besparen met een zonneboiler van 200 liter.

Het besparen op de energiekosten is bij een zonneboiler eigenlijk heel eenvoudig. De zon wekt energie op via een zonnecollector op het dak. Een vloeistof zal vervolgens het water verwarmen. Wanneer je bijvoorbeeld met 4-5 personen in een huis woont en je combineert een zonneboiler met een HR-combiketel, dan kun je ongeveer €150 tot €175 euro per jaar aan aardgaskosten besparen. Je dient er wel rekening mee te houden dat je nog te maken krijgt met elektriciteitskosten voor de pomp en onderhoudskosten, maar dan nog is de besparing rond de €125 euro per jaar. Wanneer je de keuze maakt voor een elektrische boiler, dan kan de besparing oplopen tot een bedrag van rond de €350 euro per jaar. De meeste besparing heb je met een zonneboiler-combi, dan kan de besparing oplopen tot wel €400 euro per jaar.

De zomer- en wintermaanden

Het meeste rendement wordt behaald in die jaren dat de zon het meeste schijnt. In het voorjaar, zomer en najaar zul je merken dat een zonneboiler heel snel het water zal verwarmen. De CV-ketel zal tijdens die seizoenen heel weinig tot helemaal niet aan hoeven slaan (ook omdat het de woning niet hoeft te verwarmen). Het is een aanrader om de instellingen van de boiler eventueel tussentijds aan te laten passen (ook wel optimaliseren genoemd) om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Na installatie kan het namelijk zo zijn dat het rendement nog niet 100% optimaal is, echter merk je dit snel genoeg na één jaar gebruik. Maar levert zo’n zonneboiler in de winter nou eigenlijk ook rendement op? Ja, zelfs in de winter functioneert een zonneboiler. Het warme water wordt namelijk bewaard en kan elektrisch worden naverwarmd. Hier lijkt veel energie voor nodig te zijn maar ook in de winter is er zonlicht en zal dit gebruikt worden om het water te verwarmen. Uiteindelijk bespaart dit een hoop energie dat anders nodig zou zijn zonder zonneboiler.

Bron:
Rendement zonneboiler

 

Offertes voor zonneboilers ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs