Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Asbest en zonnepanelen

Tot het einde van de jaren tachtig was het heel normaal om asbest bouwmaterialen te gebruiken. Asbest is een verzameling van mineralen welke bestaan uit zeer kleine vezels welke eigenlijk met het normale oog niet te zien zijn. Het is een zeer sterke stof en materiaal welke tegen een stootje kan, slijtvast is en ook nog eens goed isoleert. Daarnaast was het ook zeer betaalbaar.

Zwarte zonnepanelen

Gezondheid

Het is levensgevaarlijk om asbestvezels in te ademen. Asbest en de gezondheid zijn twee woorden welke niet goed samengaan. Als asbest niet goed verwijderd wordt dan kan het gebeuren dat er asbestvezels vrijkomen welke ingeademd kunnen worden. Asbestvezels zitten nog steeds in materialen. Als er niets mee gebeurt dan is het niet schadelijk voor de gezondheid.

Asbest types inventarisatie

De eerste stap om asbest te laten verwijderen begint met het laten inventariseren van het asbest. Er zijn verschillende methodes om de asbestinventarisatie uit te voeren. Er wordt onderscheid gemaakt in de soorten en types inventarisaties. Je kunt een type A laten doen, maar ook een type B, 0 of G. Laten we ze doornemen.

  • Type A asbestonderzoek Dit onderzoek is een volledige inventarisatie van het direct waarneembare asbest of de asbest besmette zaken. Specialisten maken gebruik van licht handgereedschap en doet zo een onderzoek. En wordt vaak uitgevoerd voor een sloopmelding.
  • Type B asbestonderzoek Hier gaat het om hechtgebonden toepassingen. Het is een onderzoek om niet direct waarneembare asbesthoudende bronnen te ontdekken. Het is vaak een aanvullend onderzoek op basis van het eerste onderzoek.
  • Type 0 asbestonderzoek Dit type onderzoek wordt gedaan voor een risicobeoordeling volgens het NEN-2991 norm. Het onderzoek wordt uitgevoerd om te ontdekken of er een blootstellingsrisico is in een gebouw dat nog in gebruik is. Het is niet geschikt om een sloopmelding aan te vragen.
  • Type G asbestonderzoek Dit is een aanvullend uitgebreid onderzoek op het type A onderzoek. Het is een risicobeoordeling met betrekking tot de gebruikssituatie en zal op basis hiervan de asbestspecialist een asbestbeheersplan opstellen. Hierin staat hoe er met de asbesthoudende zaken omgegaan moet worden als men ze niet wilt verwijderen.

Asbestdak en zonnepanelen

Bij het laten plaatsen van zonnepanelen is het altijd verstandig om na te gaan of je niet te maken zult krijgen met asbest in jouw dak. Bij oudere daken van schuren of andere gebouwen die gebouwd zijn voor 1993 is de kans aanwezig dat asbest verwerkt is in de constructie. Asbest is zeer gevaarlijk en dient op de juiste manier verwijderd te worden.

Als je ook zonnepanelen wilt gaan kopen dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Een van de zaken welke van belang zijn, zijn het aantal panelen welke je nodig hebt. De omvormer is nodig om van het gelijkstroom wisselstroom te maken. Hierdoor is het mogelijk om de stroom te gebruiken in de woning voor elektrische apparaten. Het is belangrijk om te weten hoeveel je er nodig hebt, omdat ze de totale kosten van het zonnepanelen kopen sterk beïnvloeden. Is er daarnaast ook sloopwerk nodig en is er asbest aanwezig?

Asbest saneren

Als er asbest is vastgesteld in jouw woning of in een ander pand dan is het, het beste om ervoor te kiezen om asbest te verwijderen. Zorg ervoor dat het asbest uit de woning verwijderd wordt, zodat het niet voor nare gezondheidsrisico’s kan zorgen. De stofdeeltjes welke van het materiaal asbest afkomstig zijn zorgen er namelijk voor dat je last zult krijgen van je gezondheid. Vaak duurt het vele jaren voordat dit trouwens naar buitenkomt. Tegen die tijd heeft er zich vaak een gezwel gevormd in de longen.

Wat gebeurt er bij asbest saneren?

Als je voor asbest saneren kiest dan zal een bedrijf langskomen om in de eerste plaats vast te stellen of er ook asbest is. Een asbestinventarisatie kan oppervlakkig, maar ook zeer grondig uitgevoerd worden. Hierna is het belangrijk om het asbest te laten weghalen. Een professioneel bedrijf zal met beschermende kleding het asbest weghalen. Vervolgens al het asbest op de juiste manier afgevoerd worden.

Bron:
Wikiepedia – Asbest
OVAM.be

 

Offertes voor asbestverwijdering ontvangen?

Kies voor een erkende asbestexpert en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende asbestexperts