Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Nadelen

Zonnepanelen hebben veel voordelen, maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Je kunt bijvoorbeeld twijfelen door de investeringsprijs, maar het kan ook zijn dat je het niet mooi vindt om panelen op het dak te hebben. Dit zijn enkele mogelijke nadelen. Wanneer je erover nadenkt om een zonnestroominstallatie te laten plaatsen, is het raadzaam om je zoveel mogelijk in zonnepanelen te verdiepen. Als je alle plus- en minpunten weet, is het makkelijker om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Op deze pagina zijn de meest voorkomende nadelen en enkele misverstanden voor je op een rijtje gezet.

Alle nadelen op een rijtje

Hoewel de prijs van PV-panelen door de jaren heen flink is gedaald, is het nog steeds een grote investering. Je bent in één keer duizenden euro’s kwijt. Bovendien is niet elk dak geschikt om een zonnestroomsysteem te laten plaatsen. Het hoogste rendement wordt behaald als de panelen in een hoek van 36 graden op het zuiden zijn gericht. Zelfs dan is het mogelijk dat de opgewekte energie niet genoeg is om aan de energiebehoefte van het hele huishouden te voldoen. Je moet dus alsnog stroom van de energiemaatschappij afnemen. Het is ook denkbaar dat je zonnepanelen niet mooi vindt staan op jouw dak.

Misverstanden

Er zijn ook een paar factoren waarvan vaak gedacht wordt dat het een nadeel is. Er wordt bijvoorbeeld vaak gedacht dat zonnepanelen alleen werken als de zon flink schijnt. Het zou daarom nadelig zijn om erin te investeren, omdat Vlaanderen ook veel bewolkte dagen kent. Dit is echter een groot misverstand, omdat zonnepanelen ook energie opwekken bij minder zonnige dagen. Daglicht is voldoende. Een ander misverstand is dat een zonnestroominstallatie niet veel geld bespaard. Dit is echter niet het geval, omdat je het systeem meestal binnen 10 jaar al hebt terugverdiend. Zonnepanelen hebben over het algemeen een levensduur van 25 jaar. Je kunt dus nog 15 jaar profiteren van gratis groene stroom. Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs