Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Onderhouden

Als je zonnepanelen hebt aangeschaft dan is het belangrijk om ook te kiezen voor goed onderhoud. Net als ramen komt er op zonnepanelen ook vuil terecht. Doordat het glas echter een speciale behandeling in de fabriek krijgt is het minder gevoelig voor vuil. Er wordt echter wel vuil vastgehouden en daardoor wordt er licht tegengehouden. Het gevolg is dat het rendement van een zonnepaneel iets lager wordt. Het is daarom verstandig om de zonnepanelen goed te onderhouden, zodat er maximaal aan zonlicht kan worden opgevangen.

Wat is het vermogensverlies van vuile zonnepanelen?

Schoonmaak zonnepanelenAls je vieze zonnepanelen hebt en niet aan onderhoud doet dan zal het rendement omlaag gaan. Het is moeilijk om hier een getal aan te hangen. Het kan echter snel oplopen tot 15% (verlies in opwekvermogen).

Er zijn andere experts die van mening zijn dat het verlies slechts minimaal is, bijvoorbeeld nooit meer dan 5%. Echter ligt het natuurlijk ook aan hoe dik het vuil is en of er ‘schaduw’ ontstaat door vogelpoep. Mochten je panelen in serie geïnstalleerd zijn dan zal je er wel flink op achteruit gaan omdat hetzelfde effect als schaduwval op de panelen zich voordoet: de zwakste schakel bepaalt in dat geval hoeveel stroom er geproduceerd wordt en hoeveel er verloren gaat.

Pas op voor blijvende schade!

Het is helaas ook mogelijk dat wanneer je je zonnepanelen wilt schoonmaken het slecht uitvoert er blijvende schade kan ontstaan aan de bovenste laag van de panelen. Daarom is het altijd verstandig om een zachte borstel en geen schoonmaakmiddelen te gebruiken als je je zonnepanelen zelf kunt schoonmaken. Als je een specialist inschakelt kies dan voor een glazenwasser die zich ook in de schoonmaak van zonnepanelen specialiseert.

Zon, strand en zee en ook roetdeeltjes

Naast de regen en het stof in de regen zijn vooral zout (als je bij de zee woont) en ook roetdeeltjes een groot gevaar voor je zonnepanelen. Als je weet dat je in een omgeving woont waar dit veel voorkomt is het verstandig om vaker de panelen schoon te maken. Bijvoorbeeld 4 keer per jaar in plaats van 2 keer. Bekijk ook deze pagina schoonmaak zonnepanelen voor meer informatie.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs