Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Zonnepanelen op een plat dak

Als je zonnepanelen op een plat dak wilt gaan plaatsen, dan zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar de hellingshoek van de panelen. De hellingshoek kan betekenen dat je een hoog rendement kan behalen, maar een lagere hellingshoek kan een sterke vermindering betekenen. Het meest ideale is een hellingshoek van 35 graden. Maar dat betekent dat er meer schaduw achter ontstaat, waardoor je de volgende rij panelen verder weg moet plaatsen. Zo kun je minder rijen kwijt. Een hoek van 30 graden betekent een procent minder rendement, terwijl een hoek van 15 graden vijf procent minder rendement betekent. Maar uiteindelijk kun je wel meer rijen panelen kwijt op het dak. Bij een groot dak kun je dus kiezen voor een ideale hellingshoek en de rijen verder weg van elkaar plaatsen. Bij een klein dak moet je efficiënt met de rijen omgaan en een klein rendementsverlies voor lief nemen.

Richting van zonnepanelen

Een plat dak biedt vaak de mogelijkheid om de zonnepanelen heel mooi op het zuiden te richten. Maar er kunnen redenen zijn waarom het niet mogelijk is. Dat kan onder andere zijn omdat je op een andere manier meer zonnepanelen kwijt kan en de rijen mooi langs de dakrand uitgelijnd kunnen worden bijvoorbeeld. Ook de richting waarin de zonnepanelen worden geplaatst bepaalt of je veel of weinig rendement kan behalen. Zonnepanelen gericht op het zuiden is de meest optimale situatie waarin er niets verloren gaat. Maar een dak op het zuidoosten of het zuidwesten zorgt voor vijf procent minder rendement. Daken op het westen of het oosten zorgen voor twintig procent minder rendement.

Staand of liggend plaatsen?

Het rendement gaat er niet op achteruit als je de zonnepanelen liggend of staand plaatst. Deze afweging heeft met andere dingen te maken, bijvoorbeeld de kosten voor montagemateriaal. Voor staande zonnepanelen is er meer tussenruimte nodig op het dak. De afmetingen van het dak bepalen of de zonnepanelen beter liggend of staand geplaatst kunnen worden. Daarnaast spelen ook de zichtbaarheid en benodigde ballast een rol. Evenals een afvoerpijp in het dak of een dakraam bijvoorbeeld.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs