Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Zonnepanelen reinigen

Als je zonnepanelen wilt reinigen, dan dien je met een hoop dingen rekening te houden. Vieze zonnepanelen verminderen het rendement namelijk aanzienlijk. Vuil en vogelpoep kunnen ervoor zorgen dat je rendement wel zo’n twee tot vijf procent daalt. Daarom is het verstandig je panelen minimaal drie keer per jaar te controleren. Je kunt, indien nodig, ze reinigen met een tuinslag, tenzij er hard water uit de kraan komt, dan gebruik je regenwater. Hard water is water dat een waarde heeft van 15 Dh of hoger (zie ook: hardheid water). Als de panelen droog zijn kun je eerst proberen om zonder water te reinigen. Als je dat doet bij weinig zonnestraling dan droogt het water niet te snel op en blijven er geen restjes achter. Als de zonnepanelen goed te bereiken zijn kun je met een zachte spons en reinigingsmiddelen schoonmaken, maar niet met allesreiniger of groene zeep. Gebruik ook geen schuurmiddelen. Als het dak slecht bereikbaar is kun je ook een uitschuifbare wisser gebruiken. Of is het mogelijk om gebruik te maken van de diensten van een glazenwasser.

Het reinigen van zonnepanelen in de winter

Een dun laagje sneeuw op je zonnepanelen hoeft niet zorgwekkend te zijn. Dat schuift namelijk gewoon weg als het door de zon wordt weggesmolten. Bij een lage luchttemperatuur en bevroren, ondoordringbare sneeuw wordt het probleem groter. Dit schermt de zonnepanelen af, waardoor zonlicht niet omgezet kan worden in energie. Dat maakt de opbrengst vrijwel nihil op die dagen. Dat is jammer, want bij een lage temperatuur is het rendement namelijk hoger dan bij hogere temperaturen. Je kan de hellingshoek aanpassen naar een hoek van minimaal veertig graden, maar die oplossing is helaas maar voor een enkeling weggelegd. In een hellingshoek van veertig graden valt de sneeuw als het niet vriest vanzelf van de zonnepanelen en heb je dus minder snel last van dit probleem. Gebruik echter nooit een ruitenkrabber voor het verwijderen van sneeuw/ijs want daarmee krab je de coating eraf.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs