Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Zonnepanelen voor scholen

Daken van scholen zijn vaak geschikt voor stroomopwekking door middel van zonnepanelen. Scholen plaatsen dan ook steeds vaker zonnepanelen op hun dak. Er zijn nu al een paar honderd scholen in Vlaanderen die zonnepanelen op hun dak hebben geïnstalleerd. Zonnepanelen leveren groene energie, wat belangrijk is voor een duurzame toekomst, dat moge duidelijk zijn. Daarnaast geeft het ook een goede aanleiding voor lessen over dit thema. Maar er zijn enkele dingen die scholen moeten weten voor ze zonnepanelen kunnen aanschaffen. Is het dak geschikt bijvoorbeeld? Wat zijn de kosten en baten? En hoe zit het met aanmelding, monitoring en onderhoud? Dat zijn zaken waar je rekening mee wilt houden.

Besparing met behulp van zonnepanelen voor scholen

Schooldaken zijn doorgaans uitermate geschikt voor zonnepanelen door het grote oppervlak. Dit biedt in de regel een hoop besparingsmogelijkheden. Onderzoek heeft uitgewezen dat scholen het niet alleen doen voor de besparing, maar ook de koppeling met onderwijs is een belangrijk element. Kinderen nemen in hun enthousiasme over duurzame energie hun kennis en ervaringen mee naar huis. Op die manier worden leerlingen, leraren, ouders en omwonende bewust van groene energie en komen ze erachter dat het goed, leuk en makkelijk kan zijn.

Duurzame energie-initiatieven

Scholen kunnen zelf met het initiatief komen voor de aanschaf van zonnepanelen, maar het kan bijvoorbeeld ook van de gemeente komen. Steeds vaker zie je ook enthousiaste ouders of lokale energiecoöperaties die naar duurzame energie streven om er werk van te maken de scholen om te toveren tot duurzame projecten. Lokale energiecoöperaties zijn bereid met scholen samen te werken om zonne-energie mogelijk te maken. Op die manier hoeven scholen het niet in hun eentje te doen, maar zijn er andere partijen en initiatieven die hen daarbij willen helpen. Dit zal dus ook enorm schelen in de aanschafprijs van de zonnepanelen. Het beste kun je op de website van de gemeente waar jouw (basis)school zich bevindt kijken naar de diverse fiscale regelingen om te achterhalen of jullie financieel gesteund kunnen worden.

Voorbeeld: GO! Vlaamse Gemeenschapsonderwijs
Het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs plaatst dit jaar zonnepanelen op de daken van 34 scholen. Deze zijn goed voor een totale oppervlakte van 12.800 m2 en kunnen samen evenveel elektriciteit produceren als 430 gezinnen gemiddeld jaarlijks verbruiken. Zie: www.g-o.be

Mocht je daarom als school zonnepanelen op jullie dak willen installeren, dan is het handig om hulp van een expert in te schakelen. Kom nu vrijblijvend in contact met zonnepanelen installateurs en laat je deskundig adviseren over de mogelijkheden.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs