Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

String zonnepanelen

Er worden veel verschillende woorden en vaktermen gebruikt als het over zonnepanelen gaat. Echter wat is nu ‘string zonnepanelen’?

Wat is een string?

Zonnepanelen in een string is in feite een in serie aaneengeschakelde zonnepanelen. String komt uit het Engels en betekent ook wel rijgen. Er kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen waarom zonnepanelen aan elkaar gekoppeld worden. Het kan zijn om praktische redenen, maar ook uit technische redenen.

Een zonnepaneel heeft twee kabels. Een kabel welke de plus is en een kabel welke de min is. Als van ieder zonnepaneel een kabel naar de omvormer zou moeten gaan dan wordt het een rommeltje van kabels. Het is dan slimmer om de zonnepanelen in serie te schakelen. Het voltage van de stroom heeft hier niets onder te leiden. Gebruik je micro-omvormers? Dan zijn de panelen niet in serie-geschakeld.

Een nadeel van zonnepanelen in string

Vooral schaduw kan een groot nadeel zijn voor een string. Door overschaduw kan het rendement van de zonnepanelen lager zijn. Het is namelijk zo dat de zwakste schakel van de zonnepanelen bepaalt hoeveel stroom er opgewekt gaat worden. Dus bij schaduw of viezigheid op de panelen kan het hele systeem eronder lijden en heeft dit minder opbrengst tot gevolg. Een oplossing is het gebruik van de eerder genoemde micro-omvormers. In dit geval zal het maximale kWh per paneel opgewekt kunnen worden, ook al doet er een zeer slecht. De zwakste schakel heeft dus geen invloed op de andere panelen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs