Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Terugdraaiende teller

Soms verbruik je niet alle elektriciteit die door jouw zonnepanelen opgewekt wordt. Stel dat je bijvoorbeeld tijdens een zonnig weekend niet thuis bent. Dan stroomt de overtollige elektriciteit naar het openbare net. Het omgekeerde is ook mogelijk. ’s Nachts wekken jouw zonnepanelen geen elektriciteit op, maar verbruik je wel elektriciteit als je bijvoorbeeld het licht aandoet. Soms moet je dus elektriciteit van het net afnemen.

Een terugdraaiende teller telt in 2 richtingen:

  • Als je elektriciteit van het net verbruikt, stijgt de meterstand
  • Als je overtollige elektriciteit op het net injecteert, daalt de meterstand

Vergoeding overtollige elektriciteit?
Dankzij een terugdraaiende teller zul je besparen op jouw jaarlijkse elektriciteitsfactuur. Elke geïnjecteerde kWh elektriciteit compenseert namelijk een kWh die je op een ander moment van het net afneemt. Bekijk ook deze pagina: injecteren zonnestroom.

Houd er rekening mee dat je geen vergoeding krijgt voor elektriciteit die je teveel produceert. Als je meer produceert dan je verbruikt, zal jouw factuur worden opgemaakt alsof je niets hebt verbruikt. Het afronden gebeurt elke tariefperiode: een overschot op de dagteller mag niet in mindering gebracht worden van de nachtteller. Een enkelvoudig uurtarief kan daarom voordeliger zijn.

Je kunt deze situatie vermijden door niet meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig om in jouw eigen verbruik te voorzien. Je houdt bovendien ruimte over om elektriciteit te besparen (elektrische toestellen worden met de tijd energiezuiniger).

Alternatief
Er bestaat een alternatief, maar dat is financieel niet interessant. Je kunt op eigen kosten een zogenaamde injectiemeter laten installeren. Zo meet je enerzijds elektriciteit die je verbruikt van het net en anderzijds elektriciteit die je injecteert. Beide meters zullen dus stijgen.

  • Voor elektriciteit die je afneemt, moet je betalen. Deze kun je dus niet meer compenseren met overtollige stroom van jouw zonnepanelen op een ander moment
  • Vermits er slechts één toegangspunt voor prosumenten is, kunnen zij in tegenstelling tot andere producenten hun energie niet vermarkten

Bronnen:
> VREG.be – terugdraaiteller
> VREG.be – overtollige elektriciteit

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs