Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Zonnepanelen voor VME

Het is volgens de Belgische wetgeving mogelijk om als VME (vereniging van mede-eigenaren) via jullie syndicus een of meerdere installaties op het dak van het appartement te plaatsen om zonnestroom op te wekken. De stroom die je opwekt wil je natuurlijk het liefst met je eigen verbruik verrekenen, want dat levert het meeste op. De VME dient te besluiten dat het dak gebruikt mag worden voor zonnepanelen voor bewoners, de syndicus neemt dan het voortouw. Bewoners moeten zelf de zonnepanelen aanschaffen. Als er meerdere bewoners meedoen, dan kan er een omvormer op een speciale plek worden geïnstalleerd, van waar kabels door middel van speciale splitters naar de meterkasten van de bewoners worden geleid.

Stroom voor de VME zelf

De gemeenschappelijke ruimtes van de VME verbruiken natuurlijk ook stroom. De lift heeft stroom nodig en ook de verlichting van het pand. Dat kan door middel van zonnepanelen opgewekt worden. De installatie van zonnepanelen en omvormer wordt rechtstreeks aangesloten op de meterkast van het gebouw. De medebewoners zullen hier echter niks van merken, want zijn energierekening zal niet veranderen. Op lange termijn zullen dankzij de zonnepanelen de bijdrage die elke woningeigenaar moet inleggen lager kunnen worden omdat het appartement minder kosten heeft voor de gezamenlijke ruimtes. Een combinatie is ook mogelijk natuurlijk (zowel voor prive-gebruik als in de gemeenschappelijke ruimtes), maar dient het gebouw in dat geval over aardig wat dakoppervlak te beschikken.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs