Werking zonnepanelen
De werking van zonnepanelen lijkt simpel: zonnelicht wordt omgezet in elektriciteit. Maar hoe werkt het nu precies? En weet je al wat de significantie van een goede omvormer is?
Wanneer je overweegt om zonnepanelen te laten plaatsen, is het handig om te weten hoe de omzetting naar elektriciteit werkt. Als je meer inzicht hebt in de werking van zonnepanelen, kun je beter beslissen wat voor jouw situatie het meest rendabel is.
Hoe werken zonnepanelen?
Er valt veel licht op een zonnepaneel. Hiervan wordt ongeveer 15% omgezet in stroom. In de meeste zonnestroom systemen wordt gebruik gemaakt van panelen die zijn gemaakt van de grondstof silicium. De zonne-energie wordt ten eerste opgevangen door de zonnecellen in de panelen. Silicium is een halfgeleider en energie van de zon kan elektronen losmaken. Hierdoor ontstaat er een spanningsverschil tussen de lagen. Door meerdere lagen zonnecellen achter elkaar te schakelen, kan er elektrische stroom gaan lopen. Het omzetten van licht naar elektriciteit is een fotovoltaïsche reactie. In het Engels heet dit ‘photo voltaic’ en daarom worden zonnepanelen ook wel PV-panelen genoemd.
Bekijk ook deze video over de werking van zonnepanelen:
De omvormer: een essentieel onderdeel
De stroom die is opgewekt met zonne-energie is nog niet bruikbaar, omdat dit gelijkstroom is. De elektrische apparatuur in huis werken niet op gelijkstroom, maar op wisselstroom. De stroom uit de zonnepanelen moet dus omgezet worden in wisselstroom met het juiste voltage. Dit is de taak van de omvormer. Via bekabeling komt de zonnestroom bij de omvormer terecht. De omvormer zorgt ervoor dat deze stroom geschikt is voor het elektriciteitsnet. De omvormer is aangesloten op een groep in de meterkast, zodat de stroom via de meterkast gekoppeld wordt aan het energienet. Zonder een goede omvormer is het dus niet mogelijk om gebruik te maken van de opgewekte zonne-energie.