Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Zelf zonnepanelen installeren

Mocht je van plan zijn om zelf zonnepanelen te gaan installeren, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo staat je eigen veiligheid voorop. Vergeet niet om de aardlekschakelaar om te zetten. Er dient voldoende verzwaring van de montage-units te zijn en de bekabeling moet bedekt liggen. Het is verstandig om niet zomaar in je dak te boren in verband met kabels of leidingen. Plaats de zonnepanelen in een hoek van om en nabij de 35 graden. Ook moet je bepalen hoe je je modules moet schakelen. Zorg dat er voldoende ventilatie is bij de omvormer. Ook dien je ervoor te zorgen dat de afstand tussen het dak en de panelen groot genoeg is.

Bekabeling van zonnepanelen

Door middel van gelijkstroomkabels, kortweg DC kabels, worden de zonnepanelen op de omvormer aangesloten. De dikte en lengte zijn afhankelijk van het vermogen dat er doorheen gaat lopen. Daar moet je rekening mee houden. Het is verstandig om de omvormer binnen een straal van vijftien tot twintig meter van de zonnepanelen te plaatsen. Op die manier gaat er bijna niets van het vermogen verloren. Als je het binnen deze radius plaatst gaat er altijd minder dan 1% verloren. De werkzaamheden in de meterkast kun je het beste door een elektricien laten uitvoeren.

Zonnepanelen installatie

Als je systeem boven de 600 wattpiek vermogen heeft, dan is er een aparte groep in de meterkast nodig en kun je het systeem niet op een stopcontact aansluiten. Zelf installeren is alleen voor de geavanceerde klussers, maar het verstandigst is het om een getrainde expert ernaar te laten kijken. Zij kunnen ervoor zorgen dat het op een veilige manier en op een goede plaats geïnstalleerd wordt zodat je het meeste rendement uit je zonnepanelen haalt. Als het systeem een vermogen heeft van onder de 600 wattpiek mag je het zelf doen, maar daar boven is mogelijk verzwaring van je dak vereist. Er zijn tegenwoordig webshops die ook een uitgebreide handleiding bij het zonnepaneel systeem meeleveren. Door de stappen te volgen is het vaak mogelijk dat ook de minder-geavanceerde klusser een systeem kan installeren.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs