Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Hoeveel elektriciteit kan een zonnepaneel opwekken?

Voorbeeld zonnepanelen SunpowerHet maximale vermogen van een zonnepaneel is uit te drukken in Watt. Zonlicht is niet altijd even sterk aanwezig en daarom is, om het maximale vermogen van de paneel uit te drukken, een andere eenheid bedacht: de Wattpiek (Wp). Het is het maximale vermogen dat een zonnepaneel kan leveren. In Vlaanderen worden veel panelen met een vermogen van 250 Wattpiek verkocht. Een paneel kan dus 250 * 0,85 = 212,5 kWh per jaar opwekken (zie meer over de correctiefactor van 0,85 hieronder).

Correctie op het maximale vermogen

In Vlaanderen kun je waarschijnlijk nooit van het maximale vermogen gebruik maken en daarom wordt er een correctie toegepast op het Wp vermogen die je in de specificaties kunt terugvinden. De waarde die daarvoor wordt genomen is een factor 0,85. Dit houdt in dat een zonnepaneel systeem met een vermogen van 1000 Wp op jaarbasis maximaal 850 kilowattuur stroom opwekt (kWh). Op die manier krijg je een eerlijk beeld van wat zonnepanelen je precies opleveren in Vlaanderen. Houd er wel rekening mee dat, omdat er meer zonuren in het westen van het land zijn, je aan de kustgebieden iets meer kWh’s per jaar kunt opwekken. Neem vrijblijvend contact op met zonnepaneel bedrijven die je verder kunnen helpen.

Voorbeeld

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3500 kWh stroom per jaar. Wanneer je een zonnepanelen systeem installeert met een totaal vermogen van circa 2000 Wattpiek (wat goed is voor 1750 kWh), ben je dus voor 50% voorzien in je stroom behoefte. De kosten van deze installatie zullen ongeveer €4000 euro bedragen. Lees hier meer over op de pagina installatie en de kosten. Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
> Zijn zonnepanelen in Vlaanderen rendabel?
> Betaal ik BTW over zonnepanelen?
> Hoe kies ik mijn zonnepanelen leverancier?
> Hoe werken zonnepanelen?
> Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
> Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs