Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Het is belangrijk om alle voordelen en nadelen van zonnepanelen goed af te wegen. Op die manier kun je immers een goede beslissing nemen voor de toekomst van je energievoorziening. In dit artikel willen we je graag voorlichten over alle voordelen van zonnepanelen.

Lagere energierekening

Je kiest voor zonnepanelen, omdat je een lagere energierekening wilt hebben. Vanaf het moment dat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd zal je het merken aan de meterstanden. De kosten van zonnepanelen zijn eenmalige en hierna zal je tussen de €550 euro en €700 euro per jaar gaan besparen op je energierekening. We gaan hierbij uit van een gemiddeld huishouden in Vlaanderen.

Tevens helpen zonnepanelen je om jezelf beter te beschermen tegen stijgende energiekosten. En ook als je meer energie opwekt dan jezelf verbruikt krijg je een vergoeding terug van je energieleverancier. Dit is wettelijk geregeld. Bekijk ook ons voorbeeldberekening van het rendement.

Installatie van zonnepanelen

Goed voor het milieu

Een tweede voordeel wat steeds belangrijker wordt is dat zonnepanelen duurzame energie opwekken. Er komt geen CO2 vrij tijdens de productie van zonnestroom en de zonnepanelen maken gebruik van de zon als onuitputtelijke bron van zonne-energie. Ook bezorgen zonnepanelen geen geluidsoverlast, produceren ze geen gassen of schadelijke uitstoot. Zonnepanelen zorgen voor een zeer veilige vorm van energie.

De zonnepanelen moeten natuurlijk wel gefabriceerd worden. Er is dus energie nodig welke gemiddeld in 2 jaar terugverdient is: de energetische terugverdientijd.

Een waardevermeerdering van je huis!

Als je kunt kiezen tussen twee identieke woningen, maar de ene woning heeft zonnepanelen en de andere niet, waar zou je dan voor kiezen? Kies je dan voor een woning met jaar na jaar een hogere energierekening of juist niet? Het antwoord ligt voor de hand!

De vraag naar een woning met zonnepanelen zal dus hoger zijn. En dit betekent dat een woning met zonnepanelen ook meer geld waard is. Met zonnepanelen voeg je een stille reserve en waardevermeerdering toe aan je eigen woning. Je profiteert dus gedurende de tijd dat jouw woning zonnepanelen op het dak heeft en ook als je de woning gaat verkopen.

De 6 voordelen opgesomd

Er zijn in totale 6 belangrijke voordelen van zonnepanelen. De eerste drie hebben we hierboven al beschreven.

 1. Goed voor het milieu
  Met zonnepanelen kun je veel CO2-uitstoot besparen en dat is natuurlijk weer goed voor het milieu. Per m2 paneel kun je jaarlijks zo een 60 kilogram aan CO2-uitstoot besparen. Houd er wel rekening mee dat tijdens de productie van de panelen veel energie nodig is en bepaalde zware metalen gebruikt worden. Grote zonnepaneel fabrieken gaan hier goed mee om en zullen dan ook hun best doen om het milieu zo min mogelijk te belasten.
 2. Energierekening verlagen
  Met zonnepanelen kun je je energienota verlagen en dus geld besparen. Om het gemiddeld verbruik van een Vlaanderens huishouden te voorzien zijn 16 zonnepanelen nodig, maar wordt het altijd aangeraden om te streven naar een opbrengst dat minder is dan het jaarlijkse verbruik. Dit heeft te maken met het feit dat alle kWh’s boven het verbruik tegen een erg lage vergoeding bij de energiemaatschappij ingekocht worden. Gezien de aanschafkosten van de extra panelen is dit niet aan te raden. Je zou dus met een kleiner systeem zo een €600 euro tot €850 euro op jaarbasis kunnen besparen.
 3. Waarde van huis hoger
  Met zonnepanelen gaat de waarde van je woning direct omhoog omdat de EPC verbetert. Het huis verbruikt minder energie en krijgt automatisch een betere energielabel. Huizen met een betere energielabel zijn niet voor niets ‘makkelijker’ te verkopen. Of tenminste, duurzame woningen zijn erg in trek op de huizenmarkt.
 4. Rendement hoger dan een spaarrekening
  Gezien de erg lage rentetarieven is het een feit dat je spaargeld elk jaar eigenlijk minder waard wordt omdat de inflatie hoger is dan wat je aan rente van de bank ontvangt (plus alles wat je aan belasting moet betalen boven het rentevrije voet in Box 3). De meningen verschillen, maar een zonnepaneel systeem met 14 panelen heeft een rendement van tussen de 4.5% en 7% per jaar volgens bepaalde bronnen zoals Milieu Centraal en Stichting Zonnestroom Monitoring. De dagen dat een bank zoveel aan rente over spaargeld betaalde ligt natuurlijk erg ver in het verleden.
 5. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug
  Als je een zonnepaneel systeem koopt verdient het in principe zichzelf altijd terug. Na een terugverdientijd van ongeveer 6 tot 8 jaar zullen de panelen tot het einde van de levensduur zonnestroom opwekken. In de tussentijd is er na ongeveer 10 tot 15 jaar enkel een nieuwe omvormer nodig. Alles na de terugverdientijd kan aangemerkt worden als ‘gratis’ energie.
 6. Minder afhankelijk van energieleveranciers
  Omdat je zelf in bijna je volledige stroomverbruik kunt voorzien ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en de stroomtarieven die zij berekenen. Dit tarief is veelal afhankelijk van de olieprijzen. Met een zonnepaneel systeem kun je er dus vanuit gaan dat je tussen de 20 tot 25 jaar op een stabiele manier in een groot deel van jouw energiebehoefte kunt voorzien. Houd alleen wel rekening met gezinsuitbreiding zodat je altijd net minder dan je verbruik aan stroom kunt opwekken.

Lees ook ons artikel over de nadelen van zonnepanelen om een compleet beeld te krijgen en een goede keuze te maken.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:

> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?

> Krijg ik garantie op zonnepanelen?

> Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

> Werken zonnepanelen als het bewolkt is?

> Betaal ik BTW over zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs