Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Wat kost een kWh?

De prijs van stroom bestaat uit 3 delen:

  • energieprijs
  • nettarieven
  • heffingen

Verder betaal je een vast bedrag voor je meter en voor aansluiting op het elektriciteitsnet. Dit zijn dus de:

  • vastrechtkosten
  • transportkosten

Bijdrage energiefonds (Vlaamse overheid)

Sinds 1 januari 2015 wordt er in het Vlaams Gewest een nieuwe heffing op elektriciteit aangerekend aan (afname)klanten op het distributienet, het plaatselijk vervoernet van elektriciteit en gesloten distributienetten. De heffing zal door de toegangshouder (meestal de elektriciteitsleverancier) worden aangerekend op jouw afrekenings- en slotfacturen en wordt doorgestort aan het Energiefonds. De heffing is bedoeld voor de algemene financiering van de uitvoering van het energiebeleid van de Vlaamse regering (financiering van de VREG, de openbaredienstverplichtingen inzake energie, het sociaal energiebeleid, het beleid inzake het rationeel energiegebruik, warmte-krachtkoppeling en hernieuwbare energiebronnen) en de energiegerelateerde kosten van de Vlaamse overheid (zie art. 3.2.1. § 3 Energiedecreet). Het bedrag van deze heffing bedroeg €0,15 euro per maand en per afnamepunt voor de periode 1 januari tot en met 30 juni 2015. Het bedrag steeg vanaf 1 juli 2015 van €0,15 euro per maand (€1,80 EUR op jaarbasis) naar €0,34 euro per maand (€4,08 EUR op jaarbasis) en dit tot en met 31 december 2015. Voor de maanden januari en februari 2016 zal deze €0,25 euro per maand bedragen.

Tarief voor een kWh

De gemiddelde prijs van stroom in Vlaanderen is €0,22 euro per kWh (prijspeil januari 2018). Daarvan is €0,06 euro de energieprijs en €0,17 euro is energiebelasting, nettarieven en heffingen.

Uitleg

De prijs per kWh hierboven is natuurlijk een gemiddelde. Want het tarief (energieprijs) is afhankelijk van bij welke energieleverancier je zit. Groene stroom is niet per se duurder dan grijze stroom. Daarnaast zul je ook meer heffingen betalen als je bijvoorbeeld een zonnepanelen systeem hebt. In dat geval is de prosumententarief van toepassing.

Er zijn dus ook vaste kosten die je moet betalen, zoals voor de aansluiting op het elektriciteitsnet en de meterhuur. Het gaat om vastrecht voor de levering van stroom en de kosten voor het netbeheer.

Enkele veelgestelde vragen over zonnepanelen:

> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?

> Krijg ik garantie op zonnepanelen?

> Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

> Werken zonnepanelen als het bewolkt is?

> Betaal ik BTW over zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs