Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Werken zonnepanelen als het bewolkt is?

Het weer in Vlaanderen is niet helemaal optimaal voor zonnepanelen. Het verschil is alleen niet zo groot als je verwacht, want de opbrengsten van panelen in bijvoorbeeld de Franse Riviera zijn slechts 1,5 keer zoveel. Dit terwijl de zon zijn gezicht veel vaker laat zien in Frankrijk (zie ook aantal zonuren in Vlaanderen).

Plat dak voorbeeld zonnepanelen

Het verschil is te verklaren doordat zonnepanelen nog steeds zonnestroom opwekken bij bewolking. Maar natuurlijk wel in mindere mate. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest wordt verspreid (diffuus licht) maar komt voor een deel toch op de panelen terecht. De zon kan wel (bijna) volledig tegengehouden worden maar dit komt zelden voor. Dit kan gebeuren wanneer het behoorlijk donker wordt door een hevige regenbui bijvoorbeeld of bij een zonsverduistering. Gezien de kosten en het rendement kan geconcludeerd worden dat het weer in Vlaanderen (niet optimaal) maar wel prima geschikt is voor het verlagen van de energierekening met zonnepanelen.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:

> Wat is een slimme meter?

> Wat is het verschil tussen vermogensgarantie en fabrieksgarantie op zonnepanelen?

> Wat is het verschil tussen zonnepanelen en PV-systemen?

> Wat zijn de beste zonnepanelen?

> Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

> Zit er vermogensgarantie op zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs