Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Als je zonnepanelen wilt kopen dan ben je waarschijnlijk al op de hoogte van de vele voordelen. Er zijn echter ook enkele nadelen waar je rekening mee dient te houden.

Prijzen

Veel mensen kijken puur en alleen naar de kosten welke ze maken als ze zonnepanelen gaan aanschaffen. En het klopt dat een investering in zonnepanelen hoog kan zijn. Ook al zijn de prijzen volgens Stichting Zonnestroom Monitoring tussen 2006 (prijs per Wp: €4,80 euro) en 2014 (prijs per Wp: €1,89 euro) met zo een 60% gedaald, zonnepanelen blijven een flinke investering van de huiseigenaar vergen. Voor een gemiddelde woning ben je ongeveer €4000 tot €6500 kwijt als je tussen de 12 en 16 panelen wilt laten plaatsen.

Leveren (te) weinig op

Een nadeel wat veel mensen aanvoeren om geen zonnepanelen te kiezen is de lage opbrengst. De meeste huishoudens besparen echter de helft op hun stroomkosten met zonnepanelen op het dak. En zeker gezien de fluctuerende energieprijzen en stijgende belastingen op stroom is het een goede investering voor de toekomst. Een gemiddeld systeem is in ongeveer 6 tot 9 jaar terugverdient. Het is dus een nadeel, wat eigenlijk niet helemaal juist is!

Alleen als de zon schijnt

Wat natuurlijk wel een nadeel is, is dat zonnepanelen alleen werken als het licht is. Dus ’s nachts werken ze niet. Een veelvoorkomende misvatting is echter wel dat de zon overdag per se moet schijnen om gebruik te kunnen maken van de panelen. Dit is niet waar omdat zonnepanelen maar ook zonneboilers op zonlicht werken en het niet van groot belang is of de zon wel of niet zichtbaar is. Als je milieubewust bent en 100% groene energie wilt gebruiken dan moet je dus ook een energieleverancier kiezen die jouw in de nacht van duurzame stroom kan voorzien. Bijvoorbeeld uit wind-energie of aardwarmte.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:

> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?

> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs