Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen Sunpower ©Voordat je besluit om een zonnestroom installatie op het dak te laten plaatsen, is het raadzaam om je te verdiepen in de verschillende soorten panelen. Welke zonnepaneel je kiest, is vanzelfsprekend afhankelijk van jouw wensen, je budget en het oppervlak van jouw dak (en daktype). Hierbij kun je denken aan de prijs, de kwaliteit van de panelen en het rendement dat je op jaarbasis kunt behalen.

Het soort paneel wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waar de zonnecellen van vervaardigd zijn. Er zijn op dit moment 4 soorten zonnepanelen op de Vlaamse markt te koop*. Deze zijn monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. De materialen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium (zie: Wikipedia).

De totale kosten kun je onderverdelen in 3 aspecten, bekijk ook de zonnepanelen prijzen.

*Natuurlijk bestaan er meer zonnecellen en panelen dan de vier die op deze pagina beschreven worden, denk aan diverse prototypes (zie: Perovskiete zonnecellen en Scientias.nl) en zonnecellen bestemd voor het leger of de ruimtevaart. Echter als je op de websites van Vlaamse installateurs en groothandelaren kijkt zijn er ‘slechts’ 4 soorten panelen te koop.

De 4 soorten zonnepanelen

Er zijn, zoals gezegd, momenteel 4 verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen op de markt in Vlaanderen. De meest voorkomende panelen worden gemaakt van silicium.

Dit zijn de monokristallijn en de polykristallijn zonnepanelen. Er zijn daarnaast ook amorf silicium, ook wel dunne film, zonnepanelen verkrijgbaar. De nieuwste soort is de glas-glas zonnepaneel. Zoals de naam al aangeeft, ligt dit paneel tussen twee glaslagen.

In de volgende tabel staan de verschillende types op een overzichtelijke manier weergegeven.

Soort Kosten Rendement Pluspunt
1) Monokristallijn Duurder dan polykristallijn en dunne film Zeer hoog Geschikt voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig
2) Polykristallijn Goedkoper dan monokristallijn Goed Ideaal voor grote oppervlaktes
3) Amorf
(dunne film)
Goedkoper dan monokristallijn Laag Buigzaam, te gebruiken voor objecten (voertuigen, carports, zonwering, voorgevels etc.)
4) Glas-glas Duurder dan andere soorten Zeer hoog Langere levensduur

Laat installateurs je vrijblijvend meer vertellen over de soorten en je een gratis kostenoverzicht toesturen.

1) Monokristallijn zonnepaneel

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. De oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart/donker blauw. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. De panelen zijn echter wel duurder, maar hebben een hoger rendement per m2. Kortom, de beste keuze voor huiseigenaren die het maximale rendement willen behalen met een klein dak.

Zwarte zonnepanelen

Een voorbeeld van monokristallijn zonnepanelen op een dak. De kleur (in dit geval zwart) hebben een uniforme kleur, anders dan polykristallijne zonnepanelen.

2) Polykristallijn zonnepaneel

In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement. Ze hebben iets minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer ruimte op het dak geen rol speelt is de polykristallijne zonnepaneel soort de beste keuze omdat het een stuk goedkoper in de aanschaf zal zijn vergelijken met de monokristallijne variant.

Verschil monokristallijn en polykristallijn panelen?
Beide soorten kristallijn panelen zijn zeer geschikt voor zonnepanelen systemen op daken. Het grote verschil tussen deze twee types is het productieproces. Bij monokristallijn bestaan de zonnecellen uit één kristal. Deze kristallen worden na het stollingsproces bewerkt en in dezelfde richting gelegd. Bij polykristallijn gebeurt dit niet. De zonnecellen in polykristallijn bestaan daardoor uit meerdere kristallen. Het gevolg is dat systemen met monokristallijne panelen meer opbrengst hebben. Voor grote oppervlaktes zijn polykristallijn panelen aan te raden, omdat dit voordeliger is. Monokristallijn panelen zijn ideaal voor kleine oppervlaktes. Een ander verschil is het uiterlijk van de panelen. Een monokristallijn paneel is zwart/donker blauw en heeft een strak uiterlijk. Polykristallijn panelen zijn te herkennen aan de typisch blauwe kleur. Het beste kun je je laten adviseren door specialisten die je hier graag meer over vertellen.

Voorbeeld zonnepanelen op schuin dak

Een voorbeeld van polykristallijn zonnepanelen op een schuin dak. De zonnecellen hebben een ‘gebroken scherven’ structuur en hebben daardoor, anders dan monokristallijn zonnepanelen, geen uniforme kleur.

3) Amorf zonnepaneel

In het dunne-film zonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen, hier door zijn ze zeer buigzaam. De amorfe zonnepanelen geven het minste rendement van de vier. De prijs ligt wel een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen voor daken. Dunne-film panelen worden vooral op voer- en vaartuigen zoals bussen, zeilboten en jachten gebruikt.

4) Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw en hebben een langere levensduur dan alle andere soorten panelen. Daarnaast is het zo dat deze soort minder snel degradeert en je dus langer kunt genieten van een hogere opbrengst gedurende de levensfase van de panelen.

Glas-glas zonnepanelenHet is algemeen bekend dat zonnepanelen degraderen tijdens de levenscyclus. Fabrikanten kunnen 90% van de capaciteit na 10 jaar en 80% na 20 jaar garanderen (gewone zonnepanelen).

Echter bij glas-glas zonnepanelen is de terugval in opwekcapaciteit niet zo groot en heb je dus na 25 jaar meer kWh’s kunnen opwekken. Maar voor deze panelen moet je wel meer geld neerleggen, mede ook omdat deze technologie nog vrij nieuw is (relatief weinig aanbod). De hogere aanschafprijs kun je dus compenseren met meer opbrengst en op termijn kun je dus ook winst maken. Laat installateurs je meer vertellen hierover.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs