Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Zonnepaneel systeem

Een complete zonnepanelen systeem bestaat uit meer dan alleen de PV-panelen. Het is interessant om je te verdiepen in de componenten van een zonnepanelen systeem. Door kennis te verzamelen over het systeem weet je bij de aanschaf waar je op moet letten. Op deze manier ben je niet verrast als je het totale kostenplaatje ziet. Er wordt namelijk vaak gekeken naar de prijs van de zonnepanelen, maar de panelen zijn een onderdeel van het gehele systeem. Het is daarnaast ook interessant om te weten wat er precies op jouw dak komt te liggen. Wanneer er iets defect is, weet je het onderdeel te benoemen.

Een zonnepaneel systeem bestaat uit:

  • zonnepanelen
  • omvormer
  • bekabeling
  • montagesysteem (plat dak: consoles, schuin dak: bevestigingsmateriaal)

Ook benodigd:

  • juiste elektriciteitsmeter (slimme meter)

Gemiddeld systeem

Het onderdeel waar iedereen als eerste aan denkt, zijn natuurlijk de zonnepanelen. Een systeem bestaat uit ongeveer 6 tot 16 panelen als het gaat om een gemiddelde Vlaamse woning. Hoeveel PV-panelen er nodig zijn is afhankelijk van de grootte van jouw huishouden. Een ander essentieel onderdeel is de omvormer. Zonder de omvormer wordt de opgewekte energie niet omgezet in bruikbare stroom voor in de woning. Ook de bekabeling is erg belangrijk om de verschillende onderdelen met elkaar en met het elektriciteitsnet te verbinden. Er is daarnaast ook een montageset nodig om de zonnepanelen op het dak te bevestigen.

Optionele componenten

De volgende onderdelen zijn niet verplicht om aan te schaffen, maar in sommige situaties wel nodig. Een nieuwe elektriciteitsmeter (slimme meter) als je het energieverbruik wilt registreren en uiteindelijk ook de extra opgewekte stroom wilt terug leveren aan het net. Dit wordt salderen genoemd en is niet met elke meter mogelijk. Een meetstation kan ook handig zijn als je het huidige vermogen van de zonnepanelen wilt meten. Als je een plat dak hebt, heb je consoles nodig. Hiermee kunnen de zonnepanelen in de gewenste hellingshoek geplaatst worden.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs