De website www.zonne-energiegids.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Voordelen

De 6 voordelen van zonnepanelen
Het investeren in een zonnestroominstallatie brengt veel voordelen met zich mee. Zonne-energie is namelijk duurzaam en schoon. In tegenstelling tot andere energiebronnen is de zon onuitputtelijk. Wanneer je erover nadenkt om zonnepanelen aan te schaffen, wil je natuurlijk eerst meer weten over de toegevoegde waarde van zo een installatie op jouw dak.

Bekijk ook:

Een zonnestroomsysteem is nou eenmaal een dure investering. Bij het maken van grote beslissingen is het handig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Hier kun je meer informatie vinden over de voordelen van zonnepanelen.

De belangrijkste voordelen van zonnepanelen

Zonne-energie is net als bijvoorbeeld windenergie erg milieuvriendelijk. Je gebruikt namelijk gratis zonlicht (of wind) om energie op te wekken. Bovendien verkleinen PV-panelen de CO2-uitstoot van jouw huishouden. Door over te stappen op groene energie, draag je een steentje bij aan een duurzame toekomst. Het feit dat een zonnestroominstallatie goed is voor het milieu is een van de voornaamste redenen om erin te investeren. Een zonnestroominstallatie is daarnaast ook gunstig voor de energierekening. Je gaat direct besparen, omdat je zelf energie opwekt en dus niet afhankelijk bent van de fluctuerende energieprijzen. Binnen een jaar of 6-8 heb je een zonnestroomsysteem met 14 panelen al terugverdiend. Zie ook pagina: rendement zonnepanelen. En laat installateurs je ook meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Een rendabele investering

Met diverse fiscale regelingen en premies kun je de terugverdientijd zelfs iets verkorten. Particulieren kunnen nu gebruik maken van de btw-regeling en bedrijven kunnen gebruik maken van diverse zakelijke premies. De levensduur van een zonnestroomsysteem ligt rond de 25 jaar. Dit houdt in dat je nog ruim 15 jaar kunt profiteren van jouw investering in zonnepanelen. Als je meer energie opwekt dan dat je daadwerkelijk verbruikt, kun je het stroomoverschot tevens terugleveren aan het net. Dit heet zonnestroom injectie. De Vlaamse overheid moet nog beslissen of hier een vergoeding voor moet komen.

Een ander voordeel is dat zonnepanelen de waarde van je huis verhogen. Een zonnestroominstallatie verlaagt namelijk de maandlasten van een huis en de energielabel verbetert. Wist je dat steeds meer bouwbedrijven zonnepanelen op het dak van nieuwbouw plaatsen om aan de strenge EPC-normen te voldoen? Met zonnepanelen kunnen ze namelijk tegen relatief lage kosten en met weinig moeite de EPC verlagen (als je dit bijvoorbeeld zou vergelijken met nog betere isolatie o.i.d..) Zonnepanelen zijn namelijk binnen een halve werkdag geïnstalleerd en direct klaar voor gebruik.

De 6 voordelen opgesomd

De 6 voordelen van zonnepanelen kunnen op de volgende manier opgesomd worden:

 1. Goed voor het milieu
  Met zonnepanelen kun je veel CO2-uitstoot besparen en dat is natuurlijk weer goed voor het milieu. Per m2 paneel kun je jaarlijks zo een 60 kilogram aan CO2-uitstoot besparen. Houd er wel rekening mee dat tijdens de productie van de panelen veel energie nodig is en bepaalde zware metalen gebruikt worden. Grote zonnepaneel fabrieken gaan hier goed mee om en zullen dan ook hun best doen om het milieu zo min mogelijk te belasten.
 2. Energierekening verlagen
  Met zonnepanelen kun je je energienota verlagen en dus geld besparen. Om het gemiddeld verbruik van een Vlaamse huishouden te voorzien zijn 16 zonnepanelen nodig, maar wordt het altijd aangeraden om te streven naar een opbrengst dat minder is dan het jaarlijkse verbruik. Dit heeft te maken met het prosumententarief en een installateur kan je hier natuurlijk ook meer over vertellen.
 3. Waarde van huis hoger
  Met zonnepanelen gaat de waarde van je woning direct omhoog omdat de EPC verbetert. Het huis verbruikt minder energie en krijgt automatisch een betere energielabel. Huizen met een betere energielabel zijn niet voor niets ‘makkelijker’ te verkopen. Of tenminste, duurzame woningen zijn erg in trek op de huizenmarkt.
 4. Rendement hoger dan een spaarrekening
  Gezien de erg lage rentetarieven is het een feit dat je spaargeld elk jaar eigenlijk minder waard wordt omdat de inflatie hoger is dan wat je aan rente van de bank ontvangt. De meningen verschillen, maar een zonnepaneel systeem met 14 panelen heeft een rendement van tussen de 4.5% en 7% per jaar. De dagen dat een bank zoveel aan rente over spaargeld betaalde ligt natuurlijk ver in het verleden.
 5. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug
  Als je een zonnepaneel systeem koopt verdient het zichzelf altijd terug. Na een terugverdientijd van ongeveer 6 tot 8 jaar zullen de panelen tot het einde van de levensduur zonnestroom opwekken. In de tussentijd is er na ongeveer 10 tot 15 jaar enkel een nieuwe omvormer nodig. Alles na de terugverdientijd kan aangemerkt worden als ‘gratis’ energie.
 6. Minder afhankelijk van energieleveranciers
  Omdat je zelf in bijna je volledige stroomverbruik kunt voorzien ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en de stroomtarieven die zij berekenen. Dit tarief is veelal afhankelijk van de olieprijzen. Met een zonnepaneel systeem kun je er dus vanuit gaan dat je tussen de 20 tot 25 jaar op een stabiele manier in een groot deel van jouw energiebehoefte kunt voorzien. Houd alleen wel rekening met gezinsuitbreiding zodat je altijd net minder dan je verbruik aan stroom kunt opwekken.

Zonnepanelen hebben natuurlijk ook enkele nadelen. Bekijk de nadelen zonnepanelen hier.

Wat gaan zonnepanelen jou precies kosten?

Benader meerdere installateurs uit jouw regio en laat je deskundig adviseren. Krijg daarnaast gratis prijsopgaven met het te behalen rendement toegestuurd. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste deal om te besparen op je aankoop van zonnepanelen. Vraag daarom nu offertes op.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in België stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.