Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?

Het loont om naar de mogelijkheden te kijken wat betreft het plaatsen van zonnepanelen. Van een totale installatie is vaak 25% van de totale prijs voor het installeren van de panelen. Dit betekent dus dat je al snel een aanzienlijk bedrag kunt besparen. Echter is het niet in alle gevallen mogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast raden wij altijd aan om de werkzaamheden in de meterkast door een elektricien te laten verzorgen (m.a.w. het aanmaken van een nieuwe groep voor het zonnepanelen systeem).

Ben je handig genoeg?

Installatie zonnepanelen zelf doenDe vraag is natuurlijk wel of je handig genoeg bent om zelf de zonnepanelen op het dak te plaatsen en om alles op de juiste manier aan te sluiten. Heb je een goede ladder of hoogwerker en weet je hoe je de zonnepanelen op het dak kunt monteren? Moet je nog dakpannen weghalen en uitslijpen? En krijg je dan geen lekkage? Als je twijfelt aan het feit of je zelf handig genoeg bent dan is het beter om het werk aan een installateur over te laten. Wat steeds vaker aangeboden wordt is een doe-het-zelf pakket met instructies voor het plaatsen van de panelen. Een goede begeleiding van de webshop waar je de panelen gekocht hebt biedt natuurlijk geen garantie. Daarnaast dien je rekening te houden met het dak type, een plat dak is over het algemeen makkelijker om vol te leggen met zonnepanelen. De installatie in de meterkast dient altijd door een elektricien verzorgt te worden.

Hoe zit het met de garantie?

Nog een vraag die je jezelf moet stellen als je de zonnepanelen zelf wilt gaan plaatsen is of je nog wel recht hebt op garantie als er iets fout gaat. Dat een leverancier instructies meegeeft betekent natuurlijk niet dat zij bij fouten die je zelf maakt op zullen draaien voor de kosten. Daarnaast is er ook een verschil tussen de fabrieksgarantie, het vermogensgarantie en de installatiegarantie (in dit geval niet van toepassing). Je zult moeten onderzoeken hoe de garantie is geregeld bij verschillende webshops indien er installatiefouten gemaakt worden.

Een maximaal rendement?

Als je de zonnepanelen niet in de juiste hoek plaatst dan zal je een optimaal rendement missen. Door een vakman de zonnepanelen te laten plaatsen is het mogelijk om een hoger rendement te krijgen. Een hoger rendement zorgt ervoor dat je de zonnepanelen sneller hebt terugverdient. Over het algemeen gaan experts uit van een hoek van 35 of 36 graden. Houd hier dus goed rekening mee. En houd er tevens rekening mee dat het behalen van zo een hoek niet op elk dak mogelijk is. Dan moet je dus genoegen nemen met minder. Daarom is het altijd verstandig om je eerst te laten adviseren door installateurs. Ook als je zelf de panelen gaat leggen.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zijn zonnepanelen in Vlaanderen rendabel?
> Betaal ik BTW over zonnepanelen?
> Heeft een zonnepanelen systeem onderhoud nodig?
> Hoe kies ik mijn zonnepanelen leverancier?
> Hoe werken zonnepanelen?
> Hoeveel elektriciteit kan een zonnepaneel opwekken?
> Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
> Wat is de levensduur van zonnepanelen?
> Wat is een slimme meter?
> Wat is het verschil tussen vermogensgarantie en fabrieksgarantie op zonnepanelen?
> Wat is het verschil tussen zonnepanelen en PV-systemen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs