Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Monokristallijn zonnepanelen

Mono zonnepanelenEen van de technieken welke gebruikt wordt om zonnepanelen te fabriceren is monokristallijn. Monokristallijn zonnepanelen worden doorgaans veel gebruikt voor zonnestroom systemen. Wanneer je overweegt om dit type PV-panelen te kopen is het raadzaam om meer over de eigenschappen te weten te komen. Je kunt dit type vervolgens vergelijken met de andere soorten panelen om zo tot een beslissing te komen. Wat dit type paneel onderscheidt van de rest is dat de zonnecellen uit één kristal bestaan. Dit is te danken aan het langzame afkoelingsproces. Vervolgens worden er staven gemaakt en waarvan de dunne laagjes gefabriceerd worden.

Wat is monokristallijn?

Monokristallijne zonnepanelen zien er een stuk donkerder/zwarter uit dan de panelen welke je mogelijk kent. De installaties met monokristallijne panelen hebben een zeer goed rendement. Ze kunnen namelijk een rendement behalen van 16%. Ook is het vermogensbehoud zeer hoog. Na 10 jaar is er nog steeds een vermogen van 92% en na 20 jaar is het vermogensbehoud nog 82%.

Waarom kiezen voor monokristallijn?

Vooral als je een klein dakoppervlak hebt of een kleine ruimte om de zonnepanelen te plaatsen is het slim om voor deze soort te kiezen. Per m2 kun je dus meer zonnestroom opwekken en op deze manier toch een bepaald aantal kWh’s op jaarbasis produceren. Behaal je je kWh doelstelling ook met polykristallijne panelen (omdat je wel over een groot dakoppervlak beschikt)? Dan kun je beter voor deze variant kiezen omdat die een stuk goedkoper in de aanschaf zijn. Neem vrijblijvend contact op met installateurs die jou graag verder helpen.

Schuin dak zonnepanelen

Nadelen

Een nadeel is helaas dat monokristallijne zonnepanelen niet zo goedkoop in de aanschaf zijn (vergeleken met polykristallijne zonnepanelen bijvoorbeeld). Doordat het productieproces anders is, zijn de kosten een stuk hoger om ze te maken.

Vergelijking zonnepanelen

Er zijn momenteel meerdere soorten zonnepanelen op de markt. In de onderstaande tabel zijn ze op een rijtje gezet. Zoals je kunt aflezen uit de tabel, behoort de monokristallijn tot de beste kwaliteit zonnepanelen. Het rendement is zeer hoog en je hoeft er minder m2 van te installeren. Vooral als je een klein dak hebt, is dit type ideaal. Het is echter wel iets duurder dan polykristallijn en dunne film panelen. Dankzij het hoge rendement kun je het systeem echter wel sneller terugverdienen.

Soort Kosten Rendement Pluspunt
1) Monokristallijn Duurder dan polykristallijn en dunne film Zeer hoog Geschikt voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig
2) Polykristallijn Goedkoper dan monokristallijn Goed Ideaal voor grote oppervlaktes
3) Dunne film Goedkoper dan monokristallijn Laag Buigzaam, te gebruiken voor objecten (voertuigen, carports, zonwering, voorgevels etc.)
4) Glas-glas Duurder dan andere soorten Zeer hoog Langere levensduur

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs