De website www.zonne-energiegids.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Soorten zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er? Voordat je besluit om een zonnestroom installatie op het dak te laten plaatsen, is het raadzaam om je te verdiepen in de verschillende soorten panelen. Welke zonnepaneel je kiest, is afhankelijk van jouw wensen, je budget en het oppervlak van jouw dak en daktype. Hierbij kun je denken aan de prijs, de kwaliteit van de panelen en het rendement dat je op jaarbasis kunt behalen.

Het soort paneel wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waar de zonnecellen van vervaardigd zijn. Er zijn op dit moment 4 soorten zonnepanelen op de Belgische markt te koop*. Deze zijn monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. De materialen zijn gebaseerd op het halfgeleidermateriaal silicium (zie: Wikipedia). De totale kosten kun je onderverdelen in drie aspecten. Bekijk ook de zonnepaneel prijzen.

*Natuurlijk bestaan er meer zonnecellen en panelen dan de vier die op deze pagina beschreven worden, denk aan prototypes (zie: Perovskiete zonnecellen) en zonnecellen bestemd voor het leger of de ruimtevaart. Echter als je op de websites van Vlaamse installateurs en groothandelaren zou kijken zijn er ‘slechts’ 4 commerciële soorten panelen te verkrijgen.

De 4 soorten zonnepanelen

Er zijn, zoals gezegd, momenteel 4 verschillende soorten fotovoltaïsche zonnepanelen op de markt in België. Alle 4 zijn ze geschikt om zonnestroom te injecteren in het net. De meest voorkomende panelen worden gemaakt van silicium. Dit zijn de monokristallijn en de polykristallijn zonnepanelen. Er zijn daarnaast ook amorf silicium, ook wel dunne film, zonnepanelen verkrijgbaar. De nieuwste soort is de glas-glas zonnepaneel. Zoals de naam al aangeeft, ligt dit paneel tussen twee glaslagen. In de volgende tabel staan de verschillende types weergegeven.

Soort Kosten Rendement Pluspunt
1) Monokristallijn Duurder dan polykristallijn en dunne film Zeer hoog Geschikt voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig
2) Polykristallijn Goedkoper dan monokristallijn Goed Ideaal voor grote oppervlaktes
3) Amorf
(dunne film)
Goedkoper dan monokristallijn Laag Buigzaam, te gebruiken voor objecten (voertuigen, carports, zonwering, voorgevels etc.)
4) Glas-glas Duurder dan andere soorten Zeer hoog Langere levensduur

Laat installateurs je vrijblijvend meer vertellen over de soorten en je een gratis kostenoverzicht toesturen.

1) Monokristallijn zonnepaneel

monokristallijn-zonnepaneelDe zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. De oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart/donker blauw. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. De panelen zijn echter wel duurder, maar hebben een hoger rendement per m2. Kortom, de beste keuze voor huiseigenaren die het maximale rendement willen behalen met een klein dak.

2) Polykristallijn zonnepaneel

In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement. Ze hebben iets minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer ruimte op het dak geen rol speelt is de polykristallijne soort de beste keuze omdat het een stuk goedkoper in de aanschaf zal zijn vergeleken met de monokristallijne variant.

Verschil monokristallijn en polykristallijn panelen?
Beide soorten kristallijn panelen zijn zeer geschikt voor zonnepanelen systemen op daken. Het grote verschil tussen deze twee types is het productieproces. Bij monokristallijn bestaan de zonnecellen uit één kristal. Deze kristallen worden na het stollingsproces bewerkt en in dezelfde richting gelegd. Bij polykristallijn gebeurt dit niet. De zonnecellen in polykristallijn bestaan daardoor uit meerdere kristallen. Het gevolg is wel dat systemen met monokristallijne panelen meer opbrengst hebben. Voor grote oppervlaktes zijn polykristallijn panelen aan te raden, omdat dit voordeliger is. Monokristallijn panelen zijn ideaal voor kleine oppervlaktes. Een ander verschil is het uiterlijk van de panelen. Een monokristallijn paneel is zwart/donker blauw en heeft een strak uiterlijk. Polykristallijn panelen zijn te herkennen aan de typisch blauwe kleur. Het beste kun je je laten adviseren door specialisten die je hier graag meer over vertellen.

3) Amorf zonnepaneel

In het dunne-film zonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen, hierdoor zijn ze zeer buigzaam. De amorfe zonnepanelen geven het minste rendement van de vier. De prijs ligt wel een stuk lager, maar deze zonnecellen zijn minder geschikt voor toepassing in zonnepanelen voor daken. Dunne-film panelen worden vooral op voer- en vaartuigen zoals bussen, zeilboten en jachten gebruikt.

4) Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn nieuw en hebben een langere levensduur dan alle andere soorten panelen. Daarnaast is het zo dat deze soort minder snel degradeert en je dus langer kunt genieten van een hogere opbrengst gedurende de levensfase van de panelen. Het is algemeen bekend dat zonnepanelen degraderen tijdens de levenscyclus. Fabrikanten kunnen 90% van de capaciteit na 10 jaar en 80% na 20 jaar garanderen (gewone zonnepanelen).

Echter bij glas-glas zonnepanelen is de terugval in opwekcapaciteit niet zo groot en heb je dus na 25 jaar meer kWh’s kunnen opwekken. Maar voor deze panelen moet je wel meer geld neerleggen, mede ook omdat deze technologie nog vrij nieuw is (relatief weinig aanbod). De hogere aanschafprijs kun je dus compenseren met meer opbrengst en op termijn kun je dus ook winst maken. Laat installateurs je meer vertellen hierover.

Wat gaan zonnepanelen jou precies kosten?

Benader meerdere installateurs uit jouw regio en laat je deskundig adviseren. Krijg daarnaast gratis prijsopgaven met het te behalen rendement toegestuurd. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste deal om te besparen op je aankoop van zonnepanelen. Vraag daarom nu offertes op.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in België stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.