Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Azimut

Een begrip uit de astronomie is azimut en zal je vast tegenkomen als je zonnepanelen wilt aanschaffen. Azimut is de hoek van een specifieke richting welke het maakt vanaf het noorden en wordt in graden uitgedrukt. Een hele cirkel is 360 graden. Het noorden is nul graden. Een ster welke zich precies in het oosten bevindt heeft een azimut van 90 graden. Bij zonnepanelen geeft de azimut de richting van het kompas aan waarnaar de zonnepanelen wijzen. Het is belangrijk om deze te weten om zo een maximaal rendement te krijgen van het systeem. Een zonnepaneel welke gericht is naar het zuiden heeft met een hoek van 36 graden de beste opbrengst.

Een niet-optimale azimut

Als je de zonnepanelen horizontaal gaat plaatsen (dus op een plat dak) dan is de opbrengst nog maar 93%. Bij een hoek (azimut) van 60 graden is het rendement nog maar 91% en bij een hoek van 90 graden (een verticale plaatsing) is de opbrengst nog maar 68% (denk aan zonnepanelen op de railing van een balkon of aan een gevel van een gebouw).

Echter kan het soms voorkomen dat het niet mogelijk is om de zonnepanelen met een hoek van 36 graden te plaatsen. In zo een geval moet je dus genoegen nemen met minder. Dit kan voorkomen als je dak bijv. niet op het zuiden staat en/of je dak geen plat dak is. Een goede installateur kan je hier natuurlijk alles over vertellen EN zal met de beste oplossing komen zodat je toch het maximale uit jouw systeem kunt halen. Bijvoorbeeld door het aanraden van micro-omvormers ed..

Meer begrippen:

> Ampèremeter

> Azimut

> Biomassa

> CO2

> Groene stroom

> Insolatie

> Island protection

> Zonnestroom

> Zonnetoren

Of bekijk alle begrippen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs