Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

CO2

De verbinding van twee delen zuurstof en een deel koolstof wordt uitgedrukt als CO2. Het wordt ook wel kooldioxide of koolzuurgas genoemd. Het is niet te zien of te ruiken. De atmosfeer in de aarde vult zich door mensen steeds meer op met CO2 wat grote gevolgen heeft voor de aarde en de opwarming van de aarde. Het is niet vreemd dat er zoveel maatregelen getroffen worden om juist de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Niet alleen in Vlaanderen gebeurt dit, maar over de hele wereld.

Frisdranken en CO2

Ook in frisdranken tref je CO2 aan. Koolzuur vormt in water namelijk diwaterstofcarbonaat en zorgt voor de prik in frisdranken. In bier zit het na het vergisten van de maltose uit de mout. Ook in mineraalwaters zit het. Koolstofdioxide wordt ook gebruikt in brandblussers. En eigenlijk is CO2 dus op meerdere manieren te gebruiken.

De ontdekking van CO2

In het begin van de zeventiende eeuw is het CO2 gas ontdekt. Na het verbranden van houtskool zag men dat de restmassa kleiner was dan de oorspronkelijke massa. Het verschil zou zitten in een wilde geest of gas. En dat laatste was het dus!

Het broeikaseffect

Koolstofdioxide absorbeert infrarode straling. Aangezien er steeds meer CO2 in de atmosfeer is wordt er steeds minder warmte terug de ruimte ingestuurd. Dit wordt ook wel het broeikaseffect genoemd. In een kas gebeurt namelijk hetzelfde. Kortgolvige straling komt de kas binnen en wordt er omgezet naar langvormige stralen welke niet meer weg kunnen. Het probleem is echter wel dat het op aarde warmer wordt en bijvoorbeeld door de kleiner wordende polen meer water is. Dit zorgt er voor dat de zeespiegeling aan het stijgen is en kan catastrofaal zijn voor steden die aan de kust liggen.

Bomen zetten CO2 om naar O2

Bomen zijn de longen van onze aarde. Misschien heb je dat al eens gehoord. Het is ook echt waar. Het is goed om te weten dat bomen CO2 opnemen en omzetten naar O2. En O2 is dan natuurlijk zuurstof. Zuurstof wat we iedere dag inademen en zuurstof wat we elke dag nodig hebben om te leven.

Meer begrippen:

> Elektriciteitsmeter

> Energetische terugverdientijd

> Energielabel

> Meter

> Meterkast

> Netpariteit

> PV-panelen

> Silicium

> Zonnecel

> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs