Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Groene stroom

Als je elektriciteit uit duurzame energiebronnen opwekt dan wordt dat ook wel groene stroom (zie: Wikipedia) genoemd. Het is een begrip wat is ontstaan, doordat normale stroom grijze stroom genoemd wordt en op deze manier hiervan onderscheiden kan worden.

Als je echter naar de stroom zelf kijkt dan is er natuurlijk geen enkel verschil; voor apparaten in jouw woning maakt het niet uit of ze grijze of groene stroom gevoed krijgen. Het is puur de manier waarop de energie is opgewekt. Bij groene stroom wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van aardwarmte, zonne-energie of windenergie. Ook stroom opwekken uit biomassa is een uitstekende manier om groene stroom te krijgen.

Groene stroom en energiebronnen

Groene stroom kan op verschillende manieren opgewekt worden. Een manier is om gebruik te maken van aardwarmte. Het is een manier van elektriciteitsopwekking waar niet veel wordt gekozen in onze regio van de wereld (behalve in IJsland dan). Daarnaast kun je ook biomassa verbranden (denk hier aan afvalhout uit de bouw of snoeihout, of wanneer er mest wordt vergist) om vervolgens daaruit elektriciteit op te wekken. Ook wordt er gebruik gemaakt van waterkrachtturbines om stroom op te wekken. Het water komt op de weg naar beneden langs een dynamo om op die manier stroom op te wekken.

Natuurlijk heb je dan ook nog de windturbines op de grond of aan zee, waar met de hulp van windenergie stroom opgewekt wordt. Een van de opkomende manieren om stroom op te wekken is door gebruik te maken van zonnepanelen. De panelen zetten zonnestralen om naar stroom welke vervolgens in huis gebruikt wordt.

In 2010 werd in Vlaanderen de meeste groene stroom opgewekt uit biomassabijstook, wind- en waterkracht. Er werd toen, in oplopende volgorde, 6,09 GWh zon, 89,9 GWh waterkracht, 3,59 TWh windenergie en 5,56 TWh biomassa gecertificeerd geproduceerd. Zie ook de kaart. In 2008 was dat samen 8,8% van de Vlaamse stroomproductie (Bron: Wikipedia).

Groene stroom is onuitputtelijk!

Het beste van groene stroom is toch wel dat er altijd genoeg van zal zijn. Fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas zullen op een gegeven moment opraken. Voor duurzame en groene stroom geldt dit niet. Het zal altijd waaien en de zon zal altijd schijnen. En dat zonder dat we er iets voor doen.

Meer begrippen:

> Biomassa

> CO2

> CV-ketel

> Dakisolatie

> Elektriciteitsmeter

> Energielabel

> Fossiele brandstoffen

> Gridpariteit

> Groene stroom

> Groep

> Sluipverbruik

> Terugleververgoeding

> Vloerverwarming

> Warmtepomp

> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs