Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Zonnestroom

Een zonnepaneel wekt zonnestroom op. Het is een mooie benaming voor de stroom welke door de zon met de hulp van zonnepanelen wordt opgewekt. Tussen 2008 en 2010, ook mede dankzij de premieregelingen voor zonnepanelen, is het gebruik van zonne-energie in Vlaanderen verdubbeld. Daarom verlagen steeds meer huishoudens op deze manier hun energierekening en zorgen ze er ook voor om het milieu te sparen. Er komt immers geen CO2-gassen vrij bij de productie van zonnestroom. Tevens worden er geen fossiele brandstoffen aangesproken om het te produceren. Zie ook de 6 voordelen van zonnepanelen.

Het begin van zonnestroom

De term zonnestroom werd het eerst gebruikt toen satellieten de ruimte in gingen. Gezien het onmogelijk was om enorme batterijen mee te nemen werd het idee van de zonnecel versneld verder ontwikkeld; het idee bestond namelijk al veel langer. Het was de Vanguard 1 welke als eerste met zonnecellen in 1958 de ruimte in gelanceerd werd (zie: Wikipedia) en die op grote schaal gebruik maakte van de zon om te voorzien in zijn eigen energiebehoefte.

Geïnstalleerd vermogen in Vlaanderen

Het geïnstalleerd vermogen is de maximum capaciteit van de aanwezige toestellen/installatie. Voor zonnepanelen dient het geïnstalleerd vermogen opgegeven te worden in kWp. Voor de andere types hernieuwbare energie dient het geïnstalleerd vermogen opgegeven te worden in kW. Voor een WKK-installatie dient het geïnstalleerd thermisch vermogen (kWt) en het geïnstalleerd elektrisch vermogen (kWe) ingevuld te worden.

In Vlaanderen wordt er volop gebruik gemaakt van zonnestroom. Eigenlijk is zonnestroom nog steeds in opkomst en zien we steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen en zonnestroom. De VREG heeft bepaald dat er eind 2013 voor 2123 MWp (Megawattpiek) aan geïnstalleerd vermogen is (zie www.vreg.be). Het aandeel groene energie is volgens schattingen ongeveer 7 procent van het totale energieverbruik, dit is dus inclusief zonnestroom.

Meer begrippen:

> Ampèremeter

> Azimut

> Duurzame energie

> Elektriciteitsmeter

> Sluipverbruik

> Terugleververgoeding zonnepanelen

> Volt

> Warmtepomp

> Wattpiek

> Wisselstroom

> Zelf stroom opwekken

> Zonnecel

Of bekijk alle begrippen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs