Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonne-energiegids.be
Zonne-energiegids.be

Waar worden zonnepanelen geplaatst?

Zonnepanelen kunnen op veel manieren gemonteerd worden. Over het algemeen worden de panelen op een schuin of plat dak geplaatst, omdat dan in bijna alle gevallen geen vergunning nodig is. Het is ook mogelijk om de panelen te laten fungeren als afdak/gevel, op de grond in een tuin/weiland of in het dak te plaatsen.

Schuin of plat dak

Deze meest voorkomende vorm is aantrekkelijk omdat er niet veel criteria zijn. Bijna elke dak is geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Bij plaatsing op een schuin dak is het erg belangrijk dat de hellingshoek van het dak correct is, zodat de panelen zo veel mogelijk zonlicht opvangen. De beste hellingshoek is tussen de 20 en 60 graden. De ideale hellingshoek is echter 35 graden (volgens sommige experts is dit 36 graden). Bij plaatsing op een plat dak kan de hellingshoek zelf worden bepaald doordat de zonnepanelen in een console (bak) worden gezet. Het is ook mogelijk om zonnepanelen op een gevel te monteren. Dit levert echter wel 25% minder stroom op.

Alle woningen zonnepanelen op het dak

Afdak of gevel

Het is ook mogelijk om zonnepanelen te gebruiken als afdak en gevel. Een goed voorbeeld hiervan is een parkeerplaats. Deze kunnen overdekt worden met zonnepanelen. Dit soort oplossing worden de laatste tijd veel vaker doorgevoerd door architecten. Zij zien het nut van duurzame energie ook in en integreren panelen veel vaker in nieuwe ontwerpen.

In het dak

Zonnepanelen zijn ook in het dak te monteren. Dit kan op verschillende manieren. Er zijn in-dak-zonnepanelen beschikbaar die zonder montagesysteem in het dak geplaatst kunnen worden. Deze panelen beschikken over een speciaal frame die overlappend en waterafsluitend is. Ongeveer vergelijkbaar met de functie van een dakpan.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van zonnedakpannen (foto rechtsboven). Dit zijn dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn niet groot en worden samen verboden met kabels die gezamenlijk naar de omvormer leiden. Ook het bedrijf van Elon Musk, Tesla Motors, is bezig met het ontwikkelingen van zogenoemde solar roof tiles. Zie: www.tesla.com/solarroof

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:

> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?

> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

> Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

> Kan ik zonnepanelen zelf plaatsen?

> Waar zijn zonnepanelen van gemaakt?

> Wat is de levensduur van zonnepanelen?

> Wat is een slimme meter?

> Wat is het verschil tussen zonnepanelen en PV-systemen?

> Wat zijn de beste zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs